nieuws

VMT 9: Update allergenen en ervaringen met allergenenmanagement

Algemeen

VMT 9: Update allergenen en ervaringen met allergenenmanagement

Welke maatregelen nemen producenten van levensmiddelen om recalls en kruisbesmettingen met allergenen te voorkomen? En hoe bereiden zij zich voor op certificatie tegen SimplyOK, de Code of Practice voor allergenenmanagement? Antwoorden op deze en andere vragen rond allergenen treft u aan in VMT 9, het zojuist verschenen themanummer over allergenen waaraan NVWA, EHEDG Nederland, Nutrilab en Allergenen Consultancy, Dutch Spices, Sunday’s, DP&S, Tony Chocolonely, Vleeswarenbedrijf Jos Slippens en ISACert.

Klaar voor eerste SimplyOK audit?

Eind augustus vonden de eerste Simply9OK-audits plaats. Hoe hebben bedrijven als Dutch Spices en Dutch Protein & Services (DP&S) zich met hun allergenenmanagementsysteem hierop voorbereid? Waar gaat auditor Alexander Krekel van Vinçotte-ISACert in het bijzonder op letten en welke onderwerpen roepen mogelijk nog discussie op? Lees het artikel in VMT 9. 

Hygiënisch ontwerp voorkomt kruiscontaminaties

Bij hygiënisch ontwerpen lag de nadruk vooral op het voorkomen van achterblijvend product in procesapparatuur waarin micro-organismen zich kunnen ontwikkelen. Maar deze productresten kunnen ook allergenen bevatten. Zijn de EHEDG-regels ook goed te gebruiken om procesapparatuur tot op allergenenniveau goed te kunnen reinigen? Lees het artikel in VMT 9. 

Toezicht en handhaving allergenen; wat zijn de regels?

Marjan van Ravenhorst van Allergenen Consultancy stelde op het Food Law Event op 21 juni deze negen vragen over het handhavingbeleid en toezicht van de NVWA. Joyce de Stoppelaar, coördinerend specialistisch inspecteur bij de NVWA ging onder meer in op ‘vrij van’ claims, de allergenenbox en (referentiedoses voor) kruisbesmettingen. “Kom met een goed onderbouwd plan”, vroeg zij de industrie. Lees het artikel in VMT 9.

LC-MSMS geeft op allergenen betere resultaten

Verkeerde declaratie van allergenen is de tweede oorzaak van alle recalls. Voor een betrouwbare weergave is een goed allergenenmanagement voor een bedrijf van groot belang. Misschien nog wel ingewikkelder voor een laboratorium is het produceren van een betrouwbaar analyseresultaat. Een nieuwe toepassing van de LC-MSMS lijkt veelbelovend. Lees het artikel in VMT 9.

Daarnaast nog in VMT 9, recente nummers en op VMT.nl:

Vind de compleet door te bladeren VMT 9 hier. Geen abonnement? Waar wacht u nog op? Vraag er hier een aan.

Reageer op dit artikel