nieuws

Unilever stelt analyseapparatuur toegankelijk op Wageningen Campus

Algemeen

Unilever stelt analyseapparatuur toegankelijk op Wageningen Campus

Unilever en Wageningen Universiteit & Research tekenden 22 juni een overeenkomst voor het plaatsen van twee elektronenmicroscopen op de campus van de universiteit. Hier kunnen andere partijen ook gebruik van maken via Shared Research Facilities (SRF). Dit meldt Resource, het vakblad van de universiteit.

Unilever gaf eind vorig jaar het startschot voor de bouw van een nieuw Research & Development lab op de Wageningen Campus. Woordvoerder Fleur van Bruggen van Unilever licht deze keuze toe: “We willen deel uitmaken van het food ecosystem in Wageningen. Door mensen van WUR, andere kennisbedrijven en startups te ontmoeten, willen we van elkaar leren en daardoor beter innoveren. Dit is de eerste concrete uitwerking daarvan.”

Delen van kennis en apparatuur

Shared Research Facilities (voorheen CAT-AgroFood) is opgericht in 2010 met subsidie van de provincie Gelderland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Deelnemers werken samen zodat de partijen toegang krijgen tot apparatuur en expertise die voor ieder afzonderlijk bedrijf onbereikbaar zou zijn. Door samen te werken kunnen bijvoorbeeld de kosten van apparatuur met een hoge aanschafwaarde worden gedeeld.

De afgelopen jaren maakten bijna dertig bedrijven en organisaties gebruik van de gedeelde onderzoeksfaciliteiten, zoals FrieslandCampina, TNO en de Erasmus Universiteit. Veel bedrijven maken ook hun eigen apparatuur breed toegankelijk, zoals Unilever nu van plan is met de elektronenmicroscopen. In de toekomst wil het bedrijf ook een NMR-apparaat (nuclear magnetic resonance) onderbrengen op de Wageningen Campus. 

Reageer op dit artikel