nieuws

Suiker Unie speelt prominente rol bij ontwikkeling circulaire auto

Algemeen

Suiker Unie speelt prominente rol bij ontwikkeling circulaire auto

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben de eerste circulaire auto ter wereld ontwikkeld. De auto bestaat onder andere uit suiker, vlas en biohars en is volledig recyclebaar.

Suiker Unie richt zich naast het produceren en vermarkten van suiker ook op nieuwe toepassingen van suiker en treedt daarom op als sponsor van Noah, ’s werelds eerst auto circulaire auto volgens de TU Eindhoven. Het grootste deel van het chassis (het onderstel) van de auto bestaat uit suiker, het carrosserie (de constructie) is gemaakt van polymelkzuur.

Suikerbiet

“De suikerbiet ontleden we in een bioraffinaderij tot verschillende componenten, die weer grondstof zijn voor andere producten,” zegt director R&D Frank van Noord.

Hij verwacht nog talrijke toepassingen van suikercomponenten voor zowel nu als in de toekomst. “Deze toepassingen gaan ons een reeks van kwalitatieve en recyclebare producten opleveren die producten gemaakt met grondstoffen uit de petrochemie op termijn vervangen.” 

Recyclebare auto

Noah zal langs verschillende Europese steden trekken om het grote publiek kennis te laten maken met de volledig recyclebare auto. Afgelopen zaterdag begon de tour in Eindhoven. De studenten hebben geen plannen om de auto op de markt te brengen, maar willen vooral zorgen voor bewustwording door te tonen dat een circulaire economie nu al mogelijk is in complexe producten als een auto.

Met de auto willen de studenten een bijdrage leveren aan een verlaagde klimaatbelasting. Zo is de wagen volledig recyclebaar, alle gebruikte materialen krijgen een herbestemming. Dit sluit aan bij de doelen van Suiker Unie, die in verschillende projecten investeert om duurzaamheid te bevorderen.  


Reageer op dit artikel