nieuws

NVWA pakt handel in verboden afslankproducten aan

Algemeen

NVWA pakt handel in verboden afslankproducten aan

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft bij invallen in vier verdachten opgepakt voor de handel in verboden afslankproducten.

De opsporingsdienst deed invallen in twee woningen en een bedrijfspand in Zuid-Holland in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar een mogelijk handel in verboden afslankproducten. Hierbij troffen ze behalve administratie en digitale gegevens ook dozen met afslankmiddelen, contant geld, een Porsche en een Mercedes aan. Er zijn vier verdachten aangehouden.  

De verdachten zouden afslankproducten hebben verkocht die mogelijk gevaarlijke verboden stoffen bevatten, waarvan zij tijdens de verkoop geen melding zouden maken. Op het etiket van de afslankmiddelen ontbreekt verder informatie over de samenstelling van de producten. De NVWA heeft monsters genomen voor analyse om vast te stellen of de afslankproducten daadwerkelijk de gevaarlijke stoffen bevatten.

Zowel in 2016 als 2017 heeft de NVWA een publiekswaarschuwing uitgedaan voor soortgelijke producten met gevaarlijke stoffen. Zo werden eerder de giftige stoffen
DNP en Emtea aangetroffen in voedingssupplementen op de Nederlandse markt. In mei 2017 publiceerde de NVWA haar bevindingen over farmacologisch actieve stoffen in voedingssupplementen in een rapport.

Reageer op dit artikel