artikel

Productiewaarde vlees naar 1,5 biljoen euro

Algemeen

Productiewaarde vlees naar 1,5 biljoen euro

De wereldwijde vraag naar vleesverwerkende machines steeg de afgelopen tien jaar met 30 procent tot bijna 1,9 miljard euro. Dat zegt VDMA-consultant Beatrix Fraese voorafgaand aan de 70ste editie van de vakbeurs IFFA. “In de opkomende economieën wordt een inhaalslag gemaakt.” Dit artikel is verschenen in VMT 4 van 19 april 2019.

Investeringen in verpakkingsmachines, automatiseringsoplossingen en andere machines voor de vleesindustrie komen hier nog bij. Consultant Beatrix Fraese van de VDMA, de Duitse machineindustrie, schat die markt op minimaal 1 miljard euro. “Dan zijn er ook nog de lokale markten.” De Duitse fabrikanten van vleesverwerkende machi – nes zijn met 29% (2017) de grootste leveranciers ter wereld, voor Nederland (22%) en Italië (9%). Europa is met 46% veruit de grootste afzetmarkt. Azië (16%) en Noord-Amerika (16%) staan op de tweede en derde plaats. De VDMA concludeert dat het investeringsniveau in de sterke industrielanden hoog is, maar de vraag naar machines stijgt geleidelijk toch vooral in de opkomende regio’s Azië, Latijns-Amerika en Afrika.

Stijgende consumptie wereldwijd

De VDMA schat de vooruitzichten voor de toeleverende industrieën positief in. Fraese: “De wereldbevolking groeit, de uitgaven aan voeding stijgen met name in de opkomende economieën, waar een inhaal slag wordt gemaakt door de toenemende welvaart.” Enkele cijfers: +10% voor Azië, voor Latijns- Amerika +12% en Midden-Oosten +18%. Voor 2022 verwacht de Duitse machinebouwvereniging een wereldwijd verkoopvolume van 260 miljoen ton.

In 2026 zal de wereldwijde productiewaarde van vlees om en nabij de 1,5 biljoen euro bedragen, een stijging van 38% ten opzichte van 2017.

Europese consumptie

In West-Europa liggen de cijfers anders, gezien het hoge vleesconsumptieniveau en de deels stagnerende markt. Voor de periode 2017-2022 voorspelt de VDMA een daling van 1% in afzetvolume. Hierbij spelen trends als vege tarisch of veganistisch een rol. Daar tegenover staan de stijgende uitgaven voor kwalita tief beter vlees en vleesproducten, met meer aandacht voor dierenwelzijn en duurzame product ketens, en niet te vergeten smaak. Aan verpakkingstrends kan eveneens niet worden voorbijgegaan. Productcycli worden korter. “Daarom staan bij investeringen vooral oplossingen voor procesoptimalisatie, verhoging van de rentabiliteit en de efficiëntie van de hele productielijn voorop, bijvoorbeeld door integratie van bewerkingen in één productielijn. Digitale oplossingen winnen aan belang”, blikt Fraese vooruit op de IFFA. De Industrie 4.0, vertaald in de vleesfabriek van de toekomst, is volgens haar de voornaamste drijfveer voor innovatie in de vleesindustrie. “Dit zullen de bezoekers ook terugvinden op de IFFA.”

Ir. Y. De Groote is adjunct-hoofdredacteur van VMT Food.be, redactie@vmtfood.be

Reageer op dit artikel