artikel

Wat doet Tony’s Chocolonely tegen allergenen en etiketteringsfouten?

Algemeen

Wat doet Tony’s Chocolonely tegen allergenen en etiketteringsfouten?

De meeste recalls gebeuren vanwege allergenen. Veelal staan ze dan niet of verkeerd op het etiket vermeld en soms vindt kruisbesmetting plaats. Hoe ban je allergenen uit je fabriek en voorkom je etiketteringsfouten? Chocolademaker Tony’s Chocolonely doet een boekje open over zijn allergenenbeleid. Dit artikel is verschenen in VMT 9 van 31 augustus 2018.

Een wake-up call. Dat was de terugroepactie begin 2016 van Tony’s Chocolonely melkchocoladerepen met hazelnoot, omdat deze mogelijk sporen van pinda’s bevatten. Bijna gelijktijdig kondigde het bedrijf aan de hazelnoten voortaan op een pindavrije locatie te hakken. Vervolgens maakte het Amsterdamse bedrijf – dat op twee productielocaties in België chocoladerepen laat produceren – de afgelopen twee jaar serieus werk van zijn allergenenbeleid.

Nieuw IT-systeem

Het nieuwe IT-systeem met de pakkende naam ‘de Matrix’, ontwikkeld door Eclarion, speelt daarbij een belangrijke rol. Hierin kun je makkelijk zoeken op verschillende allergenen en hoe ze vervolgens te declareren. “Stel er is iets mis met een ingredientenbatch, dan krijg je met twee drukken op de knop te zien om welke eindproducten het gaat”, vertelt kwaliteitsmanager Sylvia Lekkerkerker. De Matrix helpt ook bij de verschillende manieren van declareren van allergenen in zowel de Europese Unie (EU) als de Verenigde Staten (VS), waar Tony’s ook actief is. “In de EU zijn veertien verplichte allergenen die je moet vermelden. In de VS gaat het om slechts acht verplichte allergenen, waaronder bijvoorbeeld pijnboompitten en kokosnoot, die je volgens EU Verordening 1169/2011 juist weer niet hoeft te vermelden. Alle verschillen tussen de EU en VS zitten in ons systeem.”

Allergenenrecalls

Dat er nog wel eens iets fout gaat met allergenen, blijkt uit de geleidelijke stijging van het aantal terugroepacties vanwege allergenen. Vorig jaar was er zelfs sprake van een ‘explosieve stijging’, zo blijkt uit cijfers van Foodrecall.nl. In 2016 waren er 10 terugroepacties, in 2017 steeg dat aantal naar 26. “Kruisbesmettingen spelen daarbij een ondergeschikte rol. Verkeerde informatie op het etiket of een verkeerd etiket op de verpakking zijn de hoofdoorzaken”, zei directeur Rob Kooijmans van Foodrecall.nl begin dit jaar tegen VMT. “Veel bedrijven hebben hun receptuur en labelmanagement onvoldoende op orde.” Het voeren van solide allergenenmanagement is dan ook een must voor bedrijven die recalls willen voorkomen en daarmee ook mogelijke reputatieschade en de bijkomende kosten van een terugroepactie.

Sporenvermeldingen

Tony’s Chocolonely werkte de afgelopen jaren hard om zijn fabrieken pindavrij te maken om kruisbesmetting zo veel mogelijk te beperken. En dat is gelukt. “Onze co-manufacturers hebben meerdere klanten, dus het is echt een beperking voor hen dat wij geen pinda’s meer in de fabrieken willen”, vertelt Lekkerkerker. “Pindavrij betekent bijvoorbeeld ook dat alle kantines pindavrij zijn.” Daarnaast werken de notenleveranciers van Tony’s met fysieke afscheidingen voor pinda’s. “Wat we ook vragen aan al onze leveranciers is een statement of certificaat waarop staat dat de ingredienten pindavrij zijn. Een pinda-allergie kan hele ernstige gevolgen hebben.” Omdat Tony’s nog geen absolute pindavrijgarantie kan afgeven, staat de pindawaarschuwing (nog) op alle producten en formaten van Tony’s, ook al is de besmettingskans bij het ene product groter dan bij het andere: bijvoorbeeld omdat ze in een andere fabriek worden geproduceerd waar meer allergenen voorkomen. “Zo hebben we bijvoorbeeld een kleine melkhazelnootreep uit de ene fabriek en een grote hazelnootreep hazelnootreep uit de andere fabriek. Maar we willen consumenten niet in verwarring brengen.” Het liefst werkt Tony’s echter met zo min mogelijk allergenenvermeldingen. “We hebben een keer het allergeen selderij als mogelijke kruisbesmetting op een ver pakking moeten zetten, maar dat vinden we niet wenselijk in combinatie met een product als chocolade.” Een sporenvermelding voor vis-, schelp- en schaaldieren wil het bedrijf bijvoorbeeld ook niet op zijn verpakking hebben. Een ingredientenleverancier die hiermee werkt, kan fluiten naar een mogelijk contract met Tony’s.

Fouten op etiket

Fouten op het etiket zijn de belangrijkste reden om voedingsmiddelen uit de schappen te halen. Hoe gaat Tony’s hiermee om? De wikkelinfo moet gewoon kloppen, benadrukt Lekkerkerker. “Daarom worden wikkels altijd afgetekend door de afdeling kwaliteit en werken we met het vierogenprincipe, waarbij mijn directe collega Marleen Westra en ik het etiket allebei checken. Als productontwikkeling bijvoorbeeld gaat testen met nieuwe ingredienten vragen we meteen de specificatie op. Die checken we op 26 verschillende punten, waarbij allergenen en herkomst belangrijke zaken zijn voor het selecteren van een leverancier. Herkomst valt samen met onze missie: samen 100% slaafvrij de norm in chocolade maken.”

Sesam

Tony’s Chocolonely breidt zijn portfolio steeds verder uit. Dit betekent dat er meer leveranciers nodig zijn en dat het risico op kruisbesmetting van allergenen toeneemt. Zo’n ketenpartij moet dan wel willen meewerken om dat risico te verkleinen. Omdat Tony’s bijvoorbeeld niet bereid is om een allergenenwaarschuwing voor sesam op zijn repen te plaatsen, koos het voor een fabrikant die bereid was een aparte verpakkingslijn voor Tony’s neer te zetten. “Deze fabrikant produceert voor ons pretzels in een fabriek waar ook met sesam wordt gewerkt. Als ze voor ons produceren bouwen ze – om contaminatie met sesam te voorkomen – de verpakkingslijn tijdelijk om.”

VITAL

Binnenkort implementeert IT-partner Eclarion de tool VITAL Grid in de Matrix, het IT-systeem van Tony’s. Lekkerkerker: “VITAL Grid is een geschikte tool waarmee je het risico op allergenen in specifieke hoeveelheden kunt beoordelen. Internationaal wordt deze tool steeds meer toegepast, wat ik een hele mooie ontwikkeling vind. Zo kun je veel beter aangeven hoe kritiek een mogelijke kruisbesmetting van een allergeen kan zijn. Daarom wil ik de tool ook zo snel mogelijk implementeren.”

Reageer op dit artikel