artikel

Productontwikkeling in een handomdraai

Algemeen

Productontwikkeling in een handomdraai

De levensmiddelenindustrie staat aan de vooravond van een totaal andere manier van productontwikkeling door de inzet van cognitieve computersystemen.

In de Verenigde Staten worden deze systemen in bijvoorbeeld de gezondheidszorg al massaal toegepast, maar de levensmiddelenindustrie loopt hierin nog achter.

Cognitieve computerprogramma’s kunnen relaties leggen tussen grote hoeveelheden data en menselijk handelen of menselijke behoeftes. IBM is met zijn Watsontechnologie een van de bedrijven die heel ver is met deze ontwikkeling. Door Application Programming Interface, API’s, kunnen derden gebruikmaken van de technologieën in IBM Watson. Onlangs maakte softwareontwikkelaar Martijn Fokken, een van de Groningse IBM-medewerkers, gebruik van Watson Personality Insights om zelf een bierrecept met het cognitieve computerprogramma te maken. “Ik ben in mijn vrije tijd hobbybrouwer en de collega’s van mijn afdeling vroegen of ik een eigen Gronings biertje kon ontwikkelen”, vertelt hij. Fokken begon met het matchen van bieringrediënten aan kenmerken die het karakter van Groningen beschrijven. Dit bleek mogelijk door Watson te voeden met 20.000 woorden over het verleden van Groningen, nog eens 20.000 woorden over de huidige situatie en 20.000 woorden over de toekomst aan de hand van de Groningse toekomstvisie Next City.

The Big Five

Fokken en zijn team schreven een speciaal computerprogramma om deze 60.000 woorden in te lezen in het IBM Watsonsysteem. “Hierdoor kan Watson Personality Insights API de karaktereigenschappen van Groningen eruit destilleren,” legt hij uit. “IBM Watson gebruikt algoritmes die een complete tekst analyseren en daaruit psychologische patronen kunnen halen. Hierdoor is het programma in staat karakter eigenschappen aan de ingevoerde tekst te koppelen.”

Er wordt consequent gewerkt met 42 karaktereigenschappen op basis van The Big Five, in de psychologie het meest gebruikte model voor een karakterbeschrijving. Globaal wordt binnen The Big Five gekeken of iemand extravert of introvert is, ik-gericht of servicegericht, zorgvuldig of onzorgvuldig, emotioneel stabiel of juist instabiel en of hij of zij openstaat voor nieuwe ervaringen of juist koppig is.

Ook voerde Fokken proefnotities in van duizenden bieren met bijbehorende recepten. Bij proefnotities gaat het om een beschrijving van wat een bierproever proeft in het bier. Door naar de collectieve karaktereigenschappen van deze bierproevers te kijken, wordt duidelijk welke persoonskenmerken bij welke ingrediënten horen. Deze ingrediënten koppelde IBM Watson vervolgens aan de kenmerkende eigenschappen van de stad. Het resultaat is een bier gebaseerd op het karakter van Groningen. “Wij hebben alleen tekst ingevoerd, maar je kunt in de API’s van IBM Watson ook afbeeldingen en video’s invoeren,” voegt Fokken eraan toe.

IBM in Londen is zo positief over het project van Fokken dat het ook voor de Britse hoofdstad op dergelijke wijze een recept voor een eigen biertje wil laten bepalen.

Tot op moleculair niveau

In samenwerking met de culinaire site Bon Appétit is IBM’s Chef Watson getraind met honderdduizenden recepten. Hierdoor kun je met deze API tot op moleculair niveau uitrekenen wat de beste of wat bijzondere combinaties zijn. Fokken: “Topkoks werken wereldwijd met gerechten die meestal maximaal zes smaakcombinaties bevatten. IBM Chef Watson kan in één berekening al met gerechten met maximaal tientallen smaakcombinaties werken. Hierbij gaat het om gerechten die dan ook daadwerkelijk lekker smaken. Zo heeft onder andere meester-kok Onno Kokmeijer al gebruik gemaakt van Chef Watson om nieuwe recepten te testen. Dit kan via ibmchefwatson.com/tupler.

Productontwikkeling

Volgens IBM consumer goods-expert Anna van Wassenaer staan we aan de vooravond van een totaal andere manier van productontwikkeling in de levensmiddelenindustrie. “Nu maakt in Amerika en Europa nog slechts een paar procent van de grote bedrijven in de levensmiddelenindustrie hiervan gebruik. Ik schat dat over tien jaar tientallen procenten van wat er aan producten is, ontwikkeld is met behulp van deze cognitieve computerprogramma’s.” Het IBM Watson-systeem is volgens haar ideaal voor voedsel- en smaakinnovaties. Vooral Watson Personality Insight kan veel betekenen voor grote bedrijven. Onder meer koffieproducenten springen hierop in en berekenen nieuwe smaken en melanges die bij hun doelgroep passen. Zo kan een product worden ontwikkeld dat precies past bij het voedingspatroon van de klant.

Goedkoper innoveren

Productontwikkeling wordt met behulp van IBM Watson ook goedkoper. Een aantal grote levensmiddelenbedrijven in de EU en de VS maken inmiddels gebruik van de API’s van Watson. Van Wassenaer: “Wij kunnen IBM Watson op maat maken voor een bepaalde branche in de levensmiddelen- industrie. Dat is ook de kracht ervan. Wij kunnen zelfs API’s ontwerpen die exact werken volgens de kenmerken van een merk of productlijn. Dus ook binnen de kaders van dat merk of die productlijn.” Nog een onderdeel dat steeds belangrijker wordt in de sector is traceability. Van Wassenaer: “Als je IBM Watson op de juiste manier toepast, kun je feilloos alle schakels uit de keten achterhalen. Zodoende kun je het product ook beter labelen.”

Watson beter dan mens

Naast deze mogelijkheid is IBM Watson ook geschikt voor verbetering van het productieproces en als marketingtool. Je kunt razendsnel alle social media scannen en je marketing daarop aanpassen om op ieder moment messcherp relevant te zijn voor iedere consument. Dit doet Van Wassenaer momenteel met Watson Metro Pulse voor een aantal bedrijven in grote metropolen zoals Londen, New York, Barcelona en Singapore. Bijzonder is dat de markt soms heel anders is dan je eigenlijk zou verwachten. “Zo hebben we in Londen voor een voedselproducent die ijs maakt uitgezocht in welke wijken veel aan ijs wordt uitge geven. Wat bleek? De armere delen van Londen kochten het duurste ijs,” glimlacht Van Wassenaer.

Na een aantal jaren ervaringen met het systeem kan Van Wassenaer concluderen dat IBM Watson ontwikkelingen beter en sneller kan voorspellen dan bijvoorbeeld uitgebreid marktonderzoek. Dat laatste geeft vaak meer een beeld van de situatie zoals die is geweest, terwijl de levensmiddelenindustrie juist wil weten wat de komende tijd gaat gebeuren.

Live demo

Watson Personality Insights kan eenvoudig op internet uitgeprobeerd worden via: http://personality-insights-livedemo.mybluemix.net

Reageer op dit artikel