artikel

Groeien door verbeteren

Algemeen

Uniekaas versnijdt, verpakt en exporteert binnenlandse en buitenlandse kaas. De strategie van de oplegger/verpakker is om te groeien. Efficiënter produceren is daarvoor noodzakelijk. Het bedrijf ging al eerder aan de slag met verbetermethodieken, maar slaagde er niet in om deze in zijn geheel te implementeren. Nu is binnen een jaar al heel wat bereikt door kleine stappen te nemen.

Technologie
[machines/apparatuur]

Dionne Irving

Uniekaas wil uitgroeien tot WCM-bedrijf

Groeien door verbeteren

Uniekaas versnijdt, verpakt en exporteert binnenlandse en buitenlandse kaas. De strategie van de oplegger/verpakker is om te groeien. Efficiënter produceren is daarvoor noodzakelijk. Het bedrijf ging al eerder aan de slag met verbetermethodieken, maar slaagde er niet in om deze in zijn geheel te implementeren. Nu is binnen een jaar al heel wat bereikt door kleine stappen te nemen.

“Daar konden we het meeste winnen.” Freddy Lennings legt uit waarom Uniekaas koos om de verpakkingsafdeling als eerste aan te pakken. Lennings is kwaliteitsmanager bij het bedrijf, maar heeft sinds een jaar ook de coördinatie van het World Class Manufacturing-traject onder zijn hoede. Er staan acht verpakkingslijnen voor het verpakken van binnenlandse kaas, waaronder een flowpacklijn en een nieuwe lijn voor gesneden kaas in een hard bakje met een hersluitbaar klapdeksel. Uniekaas ging dit jaar over van twee locaties naar één locatie. Op de huidige locatie in Kaatsheuvel kwamen er dertig mensen bij. “Om plaats te maken voor de overgekomen machines was het nodig om ruimte te creëren in de verpakkerij”, licht Lennings toe.
Bij de start van het traject waren de medewerkers nogal sceptisch. “Waarom beginnen we er weer aan, vroegen de medewerkers.” Eerdere pogingen om 5S in het bedrijf te implementeren mislukten. “We wilden teveel in één keer doen”, legt Lennings uit. Bovendien werd in het verleden het programma alleen op management- en middenkaderniveau uitgevoerd. Nu koos het bedrijf, onder leiding van adviesbureau Van Lente & De Vos, voor een meer praktische aanpak. “Alle lagen van het bedrijf doen mee. En we voeren het programma stap voor stap, afdeling voor afdeling, in.”

Video-analyse
Naast de 5S-techniek om werkplekken te organiseren, voert het bedrijf ook OEE-metingen uit om de efficiëntie van de verpakkingslijnen te meten. Uniekaas maakt gebruik van een cockpit van Van Lente & de Vos waarin de OEE-metingen worden verwerkt en geanalyseerd. Met de verbetertechniek ‘SMED’, een video-analyse van de omschakelingen en analyse hiervan kunnen de rendementen worden verbeterd. Harrie van Alebeek, projectleider bij Van Lente & De Vos, legt uit wat er tot nu toe al is bereikt. Op de verpakkingsafdeling vinden zeven tot acht wisselingen van product plaats op een lijn. “Productwisselingen van 20 minuten kwamen aan het licht.” Uit de video bleek dat van de drie man die aan de lijn staan, er een bezig is met de productwissel en de rest aan het opruimen is. Bij navragen blijkt dat deze wissels al jaren zo verlopen. “Door samen met de medewerkers de video te beoordelen, proberen we tot oplossingen te komen”, zegt Van Alebeek. In het geval van deze omschakeling nam de wisseltijd af met 50 tot 70%, tot 8-10 minuten.
De OEE-cijfers van de verpakkingslijnen variëren van 20 tot 70 procent. Winst is te halen door bijvoorbeeld de omschakelingen sneller te laten verlopen. “Maar dat kan niet altijd”, verklaren Lennings en Van Alebeek. Sommige kazen of verpakkingen zijn minder standaard dan de rest. “Het verwerken van zulke producten kost nu eenmaal meer tijd. De vraag is dan hoe we met zulke producten moeten omgaan.”

Informatie delen
Een cultuuromslag was nodig om iedereen mee te krijgen in het traject. “We willen dat de mensen proactief denken vanuit de WCM-filosofie. Altijd op zoek naar mogelijkheden om te verbeteren”, verklaart Lennings. Om dat te bereiken heeft Uniekaas de communicatie van het verbetertraject tot aandachtspunt verklaard. Op whiteboards op muren van de gang tussen de kantine en de productieruimte staan de resultaten van de OEE-analyses. Ook de foto’s van de verbeterde werkplekken in de verpakkingsruimte worden getoond. In de bedrijfskantine is er een weekjournaal te zien op een tv-scherm. Daarnaast komen er op het scherm foto’s van alle producten langs. “De productiemedewerkers krijgen zo meer informatie over waar de producten die ze maken terechtkomen. Hierdoor zijn ze meer betrokken bij het bedrijf en zijn ze bereid extra stappen te maken”, aldus Lennings.
De informatievoorziening is niet alleen naar de productiemedewerkers toe, ook de afdeling sales krijgt informatie over de productie. Lennings: “De retail heeft steeds meer hun eigen wensen. Als de salesafdeling daarin meegaat, moeten ze zich afvragen wat het betekent voor de productie. Is het nog rendabel een ‘klein’ product te verkopen, waar de productieafdeling veel tijd mee kwijt is en met meer medewerkers dan normaal aan moet werken? Is dat wel rendabel?”

Na een jaar
De medewerkers zijn na een jaar helemaal om, volgens Van Alebeek. De georganiseerde werkplekken werken motiverend op de rest van de medewerkers. “Maar ik moet er wel aan blijven trekken als WCM-coördinator, anders valt het stil”, zegt Lennings. Ook Van Alebeek benadrukt dat in het begin intensieve begeleiding noodzakelijk is. “Als we ons terugtrekken, moet het programma ook blijven lopen.” Na afronding van het traject zal Van Lente & De Vos periodiek een WCM-assessment uitvoeren om te bepalen hoever Uniekaas op WCM-niveau werkt. Zo krijgt het bedrijf te weten waaraan het nog moet werken om verder te verbeteren.
Uniekaas heeft een ESF-e subsidie aangevraagd en gekregen voor het implementeren van de verbetertechnieken van WCM. De subsidie is afkomstig van het Europees Sociaal Fonds (ESF) voor projecten die de mens centraal stellen binnen sociale innovatie in bedrijven. “We zijn daar erg blij mee, omdat het ons de mogelijkheid geeft om niet alleen metingen uit te voeren en te analyseren. Nu passen we aan de hand van de resultaten de verbeteringen daadwerkelijk toe.”
Het komende jaar zullen de 5S-werkzaamheden in de verpakkingsafdeling worden afgerond. “Het leuke is dat de verpakkingsafdeling als voorbeeld werkt. De andere afdelingen vragen al wanneer zij aan de beurt zijn”, zegt Van Alebeek. De schaverij is de volgende in de rij. In deze ruimte verwijderen medewerkers de kaaskorst voordat de kaas in plakjes wordt gesneden. Op de grond ligt nu nog veel schaafsel. De werkplekken zullen zodanig worden aangepast dat dat niet meer gebeurt. “Overtuigen gaat nu makkelijker. De medewerkers komen zelf met veranderingen die zij voor hun afdeling zien”, besluit Lennings.

Reageer op dit artikel