artikel

Nieuwe verpakkingsfabriek voor Cheddar

Algemeen

Dairy Crest Ltd heeft begin dit jaar een nieuwe verpakkingsfabriek geopend in het Engelse Nuneaton voor zijn topmerk cheddar Cathedral City. De fabriek is ontworpen en gebouwd door het Nederlands engineeringbureau VMEngineering. Mensenhanden komen er nauwelijks meer aan te pas.

Qua functionaliteit was de nieuwe fabriek een mijlpaal voor VMEngineering. Dit ondanks dat het bedrijf al ruim tien jaar actief is op de Engelse markt en projecten uitvoert voor grote zuivelbedrijven. De door VMEngineering zelf ontwikkelde engineering- en automatiseringmethodiek wordt al toegepast voor high speed flessenlijnen maar de implementatie in een andere tak van de voedingsmiddelenproductie was bijzonder.

Maatafwijkingen
De plant van Dairy Crest is de eerste fabriek in Engeland die op ‘fixed weight’ porties snijdt. Moderne technologie maakt het mogelijk om de kazen te scannen en porties te snijden met steeds hetzelfde gewicht van bijvoorbeeld 400 gram. Dit brengt rendementsverbetering met zich mee voor wat betreft de kaasopbrengst, maar betekent tegelijkertijd dat de porties grote maatafwijkingen kunnen hebben, met alle gevolgen voor de verpakkingsmachines. In de pre-engineering fase is dit uitgebreid onderzocht en zijn de machines en verpakkingsmaterialen aangepast.

Door een complete geautomatiseerde lijn te ontwerpen. inclusief visionsystemen voor kwaliteitscontrole, zijn grote stappen gezet op het gebied van product-, productie-, rendements- en kwaliteitsverbetering. Een volledig geïntegreerd lijnmanagementsysteem draagt bij tot een hoge mate van efficiency. Gebruik wordt gemaakt van een gestandaardiseerd communicatieprotocol volgens het OMAC S88 ‘state model’. Door deze methodiek kan de verpakkingslijn die bestaat uit een groot aantal verschillende machines, toch geïntegreerd werken. Een snelle storinganalyse en een ‘top 10 downtime’-rapportage maakt dat de operators en engineers gerichte acties ondernemen op de machines die stilstand veroorzaken. Realtime rapportage zorgt voor een goed inzicht in de prestaties van de lijnen.

Leerzaam
In de nieuwe fabriek komen er nauwelijks handen aan te pas om de cheddarblokken van 20 kilogram uit de opslag te halen, klein te snijden, te verpakken, palletiseren en weer in het distributiemagazijn in te voeren. Qua omvang is dit het grootste project in de historie van VMEngineering. “Ondanks dat we meestal voor de grotere zuivelbedrijven werken, was het nog niet voorgekomen dat we zo direct verantwoordelijk waren voor het resultaat van een project van circa dertig miljoen euro”, zegt Bob van de Meerendonk, directeur van VMEngineering. “Absoluut een uitdaging om direct afgerekend te worden op de mijlpalen van het project. Maar we hebben er een leerzame ervaring mee op zak.”

Reageer op dit artikel