artikel

Gastronomisch fijnproeven in Maastricht

Algemeen

In januari 2008 stromen van heinde en verre mensen naar het zuiden van Limburg. Culinaire fijnproevers, topkoks, horecatijgers en de gastronomische top van Nederland ontmoeten elkaar op drie beurzen: de European Fine Food Fair (EFFF), BBB en Puur. De beurzen vinden plaats tijdens de Week van de Gastronomie, die ook voor vertegenwoordigers van de voedingsmiddelenindustrie zeker een bezoekje waard zal zijn.

Pers en genodigden kregen op 9 oktober een wel heel letterlijk voorproefje van de Maastrichtse vakbeurzen. De ontvangst is hartelijk bij aankomst in Château St. Gerlach. Onder het genot van een stuk Limburgse vlaai luisteren we naar René Hanssen, directeur van de beursorganisatie Maastrichts Expositie & Congres Centrum (MECC).

“Nieuwe klanten ontmoeten, oftewel matchmaking is het belangrijkste motief voor bedrijven om aan een beurs deel te nemen”, vertelt Hanssen. Hij legt uit dat het MECC met de beurzen op kennisoverdracht wil gaan sturen. “De EFFF zal meer dan voorheen een congresachtig evenement worden met masterclasses en workshops.” Hanssen heeft een ambitieuze doelstelling: “Wij willen de gastronomische ontmoetingsplek van Noord-Europa worden!”

Eerlijk eten
“Het gaat hier niet alleen om een goede smaak, maar ook om verantwoord eten”, legt Leo van Eeghem, voorzitter sector Restaurants Koninklijke Horeca Nederland (KHN), uit. “Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de KHN, willen we tijdens de Week van de Gastronomie laten zien hoe fris en milieuvriendelijk onze sector is.”

Dit jaar startte de Hotellotop, een netwerk van oud-studenten van de hoge hotelscholen, een MVO-initiatief in de horeca. Directeur van het initiatief, Maurits de Graaff, vertelt over de We Care Foundation, waarvan toonaangevende restaurants partner zijn. Het concept werkt als volgt. Op elke tafel in het restaurant treft de bezoeker een kaartje aan waar op staat dat automatisch € 1 aan zijn of haar rekening wordt toegevoegd. Deze euro gaat naar de We Care Foundation, die het geld investeert in een goed doel. Bezoekers kunnen aangeven als zij hier niet aan willen deelnemen. “Het is een pilot, maar tot nu toe zijn de reacties positief”, zegt De Graaff.

Topprestaties
Buiten wacht horecaslager Ernest Lebouille ons op. Hij beent een door Skal gecertificeerd Geuldallam uit. Herder Ger Lardenois vertelt over het unique selling point van zijn schapen: “Ik ben ervan overtuigd de beste schapen te hebben. De Geuldalschapen grazen op ecologisch beheerde gronden, op kalk-graslandhellingen, waar al minstens vijftien jaar geen kunstmest meer is gestrooid. De begrazing moet snel en gelijkmatig gebeuren. De schapen nemen bovendien in hun vacht plantensporen mee.”

De Week van de Gastronomie heeft een imago van topprestaties hoog te houden. Vakmanschap wordt beloond met de jaarlijkse Columbus Trofee voor de beste startende horecatoeleverancier. Dit jaar zijn onder meer genomineerd: noodleproducent Noodlesenzo en het product Elevation, een mix van Wodka en Thujon.

Terug in het kasteel zijn de creaties van drie sterrenkoks te proeven. Terwijl aan mijn tafel druk gediscussieerd wordt of het spek dat wordt geserveerd wel of niet gerijpt is tussen marmer en rozemarijn, hef ik mijn glas Limburgse wijn en denk: “Op Bourgondisch Maastricht. Proost!”

Reageer op dit artikel