artikel

Negende lustrum studievereniging Nicolas Appert

Algemeen

‘Die Alkoholverwaltung’ was de schertsnaam die technologen tijdens een excursie in Zwitserland in 1962 bedachten voor hun nieuw op te richten studievereniging. Professor Leniger, die de excursie organiseerde, stelde de naam Nicolas Appert voor, naar de Franse uitvinder van het luchtdicht bewaren van voedsel. De studievereniging van Wageningse levensmiddelentechnologen viert in september haar negende lustrum.

Inmiddels is Nicolas Appert uitgegroeid tot een actieve vereniging met bijna driehonderd leden. Naast diverse gezelligheidsactiviteiten, zoals borrels en feestjes, hebben we ook goed contact met het bedrijfsleven, vertelt Marieke Lampert, PR-commissaris van het bestuur en van de lustrumcommissie. Er zijn bijvoorbeeld carrièreavonden waarop bedrijven uitleggen wat het inhoudt om bij hun te werken. Verder worden er excursies, lezingen en meeloopdagen georganiseerd. Tijdens het komende lustrum is er een symposium waar iedereen uit het bedrijfsleven welkom is.
Het merendeel van de studenten van de studie Levensmiddelentechnologie van Wageningen Universiteit is lid van de studievereniging. Aangezien Hogeschool Van Hall Larenstein inmiddels onderdeel is van Wageningen UR mogen studenten Voedingsmiddelentechnologie van de hogeschool ook lid worden. Volgens Lampert gebeurt dit nog niet zo veel. “We willen het wel gaan promoten, zeker nu we in één gebouw zitten. Streven is dat één lid van het bestuur student van de hogeschool is.”

Passie
Ter ere van het 45-jarig bestaan van Nicolas Appert wordt een feestweek georganiseerd. Er is gekozen voor het thema ‘Obsession for Passion’. De week zal onder meer bestaan uit een almanakpresentatie, picknick, brunch, diner, sportdag, cabaret en feest.
Onderdeel van de lustrumweek en toegankelijk voor alle belangstellenden is het symposium op 14 september. Thema is Passion or Passive. The future of cooking: Slow food versus convenience food’. “Een hot item”, zegt Lampert. Ze legt uit dat heel veel mensen het makkelijk vinden om heel snel eten klaar te hebben, maar dat er ook steeds meer vraag is naar de tegenhanger hiervan, de lokale en streekproducten die met veel arbeid worden bereid. Zelf heeft ze geen duidelijke voorkeur voor convenience of slow food. “Ik vind het wel leuk om uitgebreid te koken, maar dan is het wel handig dat er pakjes zijn”.

Slow en convenience food
Tijdens het symposium zullen sprekers zowel de kant van convenience food als van slow food belichten. Zo zal Hielke van der Meulen, directeur van Slow Food Nederland, de uiteenlopende aspecten en problemen van slow food belichten. De passieve manier van koken en de voordelen van convenience food worden belicht toegelicht door Nico Overbeeke van Knorr. Knorr probeert zijn kant-en-klaarmaaltijden te verbeteren door samen te werken met topkoks. Andere sprekers zijn Linda Rutten (Business Openers Innovacation), Kees de Graaf (Human Nutrition WUR), Peter Holtslag (Atag) en Onno Kleyn (Volkskrant). Voorzitter van de dag is Tiny van Boekel, professor Product Design and Quality Mangagement, WUR.

Reünie
Voor oud-leden van Nicolas Appert is er aansluitend op het symposium een reünie. Dan is er ook de gelegenheid om het nieuwe Forumgebouw van WUR te bezoeken. Reint-Jan Renes zal de reünisten toespreken. Hij werd in 2005 gekozen tot ‘Teacher of the year’ van Wageningen universiteit en is door de lustrumcommissie uitgenodigd “vanwege zijn spontane, interactieve manier van lesgeven”.

Reageer op dit artikel