artikel

TNO opent Food Application Centre voor MKB

Algemeen

Hoe maak je een product gezonder of langer houdbaar? Is een voedingsmiddel stabiel bij hoge temperaturen? Hoe verhoog je de efficiëntie van een productieproces? MKB’ers kunnen met zulke vragen voortaan terecht bij het Food Application Centre van TNO Kwaliteit van Leven. Tijdens een open dag op 10 mei klonk het officiële startschot voor ‘FACT’.

“Het MKB is de motor van de economie en de voedingsmiddelenindustrie is een van de sterkste bedrijfssectoren in ons land. MKB-bedrijven spelen actief in op de steeds hogere eisen van consumenten. De succes rate van nieuwe producten is echter laag. TNO biedt het MKB praktische ondersteuning bij innovatie en verbetering van producten en processen”, zo vertelde Carlien Krist, businessunit manager Food and Biotechnology Innovations bij TNO, de ruim 80 aanwezigen op de open dag in Zeist.

Via FACT zet TNO haar brede netwerk en expertise op het gebied van applicaties, ingrediënten en technologieën in om te komen tot snelle en concrete oplossingen. Het accent ligt op vraagstukken rond productinnovatie en -verbetering, procesoptimalisatie en verbetering van houdbaarheid en hygiëne. Bedrijven kunnen bij TNO ook terecht voor het gebruik van specifieke faciliteiten, zoals de pilot-plants voor super heated steam (SHS)-behandeling en de bereiding van margarines en bakkerijproducten. Experts inzetten als consultant ‘aan huis’ is een andere optie.

Laagdrempelig
Carlien Krist benadrukte dat het gaat om een laagdrempelige service: “Er komt een centraal FACT-loket waar bedrijven meteen met vragen terecht kunnen. Daarnaast kan FACT de bedrijven adviseren over subsidiemogelijkheden zoals de innovatie-vouchers van het ministerie van Economische Zaken, de ACP-regeling voor producttechnologie, TNO-co-innovationprojecten, TNO-MKB clusterprojecten en de Food & Nutrition Delta-regeling.”

Niet in je eentje
Drie bedrijven illustreerden wat FACT voor het MKB kan betekenen. Paulus Kosters, directeur van Provalor dat groentesappen en kleurstoffen produceert uit reststromen: “Wij hebben verschillende projecten lopen binnen TNO gericht op thema’s als de besparing van transportkosten en de ontwikkeling van ‘cool juice’, een nieuw proces voor de productie van groentesap met een hoge kwaliteit uit industriële bijproducten.” Kosters sloot zijn presentatie af met praktische tips voor bedrijven die willen innoveren: “Speel op meerdere velden tegelijk, van product- en procesverbeteringen tot patentaanvragen en het verzamelen van noodzakelijke basiskennis. Ga stap voor stap te werk, stel prioriteiten en stuur op out-of-pocket-kosten.”

Specerijen-, kruidenmixen- en sauzenspecialist Euroma schakelt TNO in voor kwaliteitsanalyses en studies naar de houdbaarheid van producten. Kees den Uijl, business development manager: “Wij ontwikkelen voor onze klanten producten op maat en verzorgen vaak ook de logistieke service, zoals supply chain management en de ontwikkeling van (co)-packages. Onze producten hebben bovendien een korte life time cycle. Dit alles vraagt om een brede kennis van kwaliteit, producten en processen”, legde hij uit.

Meatless BV schakelde TNO in om de houdbaarheid van Meatless te verbeteren, vertelde Jos Hugense, directeur van het bedrijf . Meatless is een plantaardige vezel gemaakt van lupine of tarwe . Het is een alternatieve eiwitbron met de eigenschappen van vlees.

Proeven!
Na afloop van de presentaties en de officiële lancering van FACT door initiatiefnemers Erik Hoornstra en Joost Blankestijn, was er een rondleiding langs onderzoeks- en proeffaciliteiten in het TNO-complex. Bezoekers konden onder meer een kijkje nemen in de proefbakkerij, het margarinelab, de ruimte voor microscopie en de ultrahogedruk-pilot plant.
Ook de super heated steam (SHS)-pilot plant was te bezichtigen. Daar stond een
grote schaal met stoom bereide frites klaar om te proeven. Ze smaakten naar meer, zo oordeelde zo goed als iedereen. Als dat voor het FACT-initiatief ook geldt, dan zit het met de innovaties in het MKB straks wel goed.

Reageer op dit artikel