artikel

IFFA was groots

Algemeen

De IFFA die begin mei in Frankfurt werd gehouden, was met 61.500 bezoekers (+ 7%), waarvan 46% buitenlanders, een groot succes. De bezoekers konden volop Neuheiten bewonderen. Het topic dat er uitsprong was hygiëne. Ook op het gebied van efficiency en automatisering waren tal van wonderen der techniek te aanschouwen.

Wie op de IFFA in de hallen 9.0, 9.1 en 8.0 met slacht- en vleesver- en bewerkingsapparatuur ronddoolde, werd een ding al snel duidelijk: hygiëne is een onderwerp waar veel, zeer veel aandacht aan wordt besteed. Opvallend was het grote aanbod UV-desinfectieapparatuur voor lucht, water en oppervlakken. SterilAir toonde een toepassing voor transportbanden. Zeker bij korte banden kan door de snelle omlooptijd worden volstaan met een relatief lage UV-dosis. Voor het reinigen van die transportbanden toonde Habasit een uitvoering waarbij de schakelband via gaatjes in de aandrijfrol werd schoongespoten.

Multivac pakte hygiëne op de beurs letterlijk groots aan door beursbezoekers met eigen ogen te laten aanschouwen hoe de vacuumdieptrekmachine R535 zichzelf reinigde. De inspanning van de operator was beperkt tot het bedienen van de knoppen van het reinigingsprogramma en het reinigen van de buitenkant van de machine. CFS uit Bakel kiest er juist voor om de binnenkant van hun nieuwe PowerPak dieptrekmachine, maar in feite al hun machines, zo toegankelijk mogelijk te maken zodat de operator zelf deze snel van binnen en buiten kan reinigen. De beplating is vaak letterlijk in een handomdraai te openen.

 

Een derglijke eenvoud is in het hele ontwerp van de machine doorgevoerd met als doel storingen zo snel mogelijk te verhelpen en stilstand tot een minimum te beperken. Zo kan de operator rollen folie en etiketten tijdens de productie verwisselen. Bij iedere machinestop moet de operator via een keuzemenu de reden van stilstand opgeven, anders kan de productie niet worden hervat. Deze informatie moet uiteindelijk leiden tot een efficiëntere productie.

Efficiënt
Het Deense Scanvaegt toonde een vergaand doorontwikkeld ‘management’-systeem voor het uitsnijden van delen. Iedere medewerker, maar ook ieder deel en uitgesneden stuk vlees, inclusief afsnijdsel, kan op deze lijn van begin tot eind worden gevolgd en dus getraceerd. Daar komt geen krat aan te pas komt. Enorm voordeel van de Scan Tracer is dat de operator zeer nauwlettend wordt gevolgd, niet alleen op kwantiteit, maar ook op de kwaliteit van zijn werk. Dat is mogelijk doordat het systeem zowel het gewicht van de uit te snijden delen als van de uitgesneden stukken vlees meet. Een camerasysteem aan het eind van de band, maakt het mogelijk na te gaan of bijvoorbeeld voldoende vet en/of vliezen zijn weggesneden of dat er niet te veel vlees aan het bot is blijven zitten. A

 

l deze gegevens worden verwerkt tot eenvoudige overzichtjes en op het scherm van de operator getoond. Zonodig kan het systeem de operator laten zien hoe een getrimd deel er uit moet zien. De begeleiding maakt dat de operator meer en beter werk aflevert. Het systeem verdient zich dan ook snel terug. “Bij een Australische klant was dat zelfs al na zeven maanden het geval”, vertelde sales manager Jons Steffensen. “Het hangt ook heel sterk af van wat een klant aan het eind van de lijn met het vlees wil doen. Gaat het om kwaliteit of een lage prijs?”

Uitsnijrobot
Het Japanse bedrijf Mycom toonde de Hamdas-R, een robot die zowel rechter als linker hammen (Schinken mit Haxe) uitbeent. “Voor kalkoenenpoten hebben we al een soortgelijk systeem. We werken nog aan een type waarmee we schouders kunnen uitsnijden. Eind dit jaar komt deze robot voor varkenshammen op de markt”, lichte sales manager Shin Maekawa toe. “Momenteel testen we de prototypes bij Vion en Westvlees.”

Enig handwerk blijft nodig. Twee operators verwijderen het heupbeen en hangen de ham vervolgens in de machine. Na het bepalen van de afmetingen en het positioneren snijdt een robotarm met daaraan een mes het dijbeen en onderbeen los van het vlees. Vervolgens worden met een ingenieus systeem de botten uit het vlees getrokken, waarbij cirkelmessen de pezen doorsnijden. “Gemiddeld blijft er 50 gram vlees aan de botten zitten, bij handmatig uitsnijden is dat circa 40 gram”, aldus Maekawa.”

De robot kan maximaal 150 hammen per uur verwerken. Drie robots achter elkaar met ieder een eigen snit verwerken circa 500 hammen per uur. Bij een dergelijke opstelling zijn vergeleken met volledig handmatig werken vijf tot zes operators minder nodig.

Flexibiliteit
Weber toonde een fraai staaltje robottechnologie voor het verpakken van gesneden producten. Twee robotarmen met daaraan een platform vormen de kern van het systeem. Een platform bestaat in feite uit een lopende band. Met de robots kunnen meerdere rijen gesneden producten over elkaar worden gelegd. Dat gaat als volgt. Vanaf de aanvoerband draait een eerste rij plakjes worst op het dwars daarop staande platform van de robot. Direct daarna verplaatst de robot het platform enkele centimeters naar rechts of links zodat de volgende rij plakjes deels over de eerste rij komt te liggen. Vervolgens draait de robotarm het platform boven de onderliggende verpakkingsmachine en draait het platform de gestapelde rijen in de verpakking.

Worst afdichten
Poly-clip lanceerde op de IFFA de R-ID, een ronde clip waardoor worsten beter worden afgesloten en de (kunst)darm bij het sluiten minder vaak wordt beschadigd. Voor de nieuwe clip zijn twee nieuwe clipmachine ontwikkeld, de FCA 120 en FCA 160. De afdichting is door de fabrikanten zelf controleren met de Protec P3000 lekdetector van Inficon. Daarbij wordt de (kunst)darm gevuld met helium. Via een snuffelkapje dat over het afgesloten eind van de ‘worst’ wordt geplaatst, wordt de aanwezige lucht onderzocht op heliummoleculen. Via een omrekeningstabel is eenvoudig na te gaan hoe dicht de worst is, vertelde technicus Heiko Schleucher.

Modulaire ovens
Stork Food Systems kondigde aan een ModularOven met twee torens te ontwikkelen voor het stomen, braden en grillen van producten. In ieder toren kan een geheel eigen klimaat worden gerealiseerd. De ModularOven is op maat leverbaar wat betreft het aantal en de plaats van de verwarmingselementen en ventilatoren. Ook de bandbreedte en productstroom (van boven naar beneden of andersom) kunnen aan de wensen van de klant worden aangepast. “Die klant kan natuurlijk ook beginnen met één toren waarin hij producten wil stomen of garen. Op een later moment kan hij daarin extra verwarmingselementen en ventilatoren laten plaatsen om deze producten te kunnen grillen”, aldus hoofd verkoop Henri Janssen. “Deze ModularOven is dan een volgende stap voor de klant om nog nauwkeuriger en met grotere capaciteiten zijn producten te verwerken.” Janssen verwacht dat de eerste oven spoedig bij een klant in Amerika wordt geplaatst.

Kaas snijden
Treif introduceerde de Caseus voor het snijden van zowel zachte als harde kaassoorten. “De lengte van de kaasblokjes wordt gecontroleerd met behulp van een laser”, aldus sales manager Gerrit Tijhof van de Nederlandse dealer Stephan.
Maschinenbautechniker Siegfried Thiel vertelde trots over ‘zijn’ gepatenteerde vindingen die het versmeren van kaas in de Caseus moet tegengaan. “De kaas wordt automatisch geladen en op de hoogte van de kamer van de snijmachine gesneden. Daarbij ontstaat telkens een beetje afsnijdsel. Via een retourkanaal komt het afsnijdsel tijdens het invoeren van het volgende blok kaas terug in de perskamer. Je hebt daardoor nauwelijks of geen productverlies en versmering.”
De kaas wordt vervolgens met een constante druk door het messenraam gedrukt. “Dus niet met constante snelheid”, benadrukt Thiel, “maar met die druk waarbij proefondervindelijk is vastgesteld dat de kaas zichj het beste laat snijden.” Derde verbetering is dat de stempel door de druk iets uitzet. Daardoor lekt er geen kaas langs het stempel.

Worst snijden
Grote toonde fraaie resultaten met het snijden en portioneren van worst op pizza’s of baquettes. De Peppamatic heeft een capaciteit van 45 pizza’s (Ø 30 cm) per minuut. Hogere capaciteiten zijn mogelijk door het plaatsen van extra snijunits. Maximaal 19 worsten passen in de houder, die vervolgens horizontaal over een vast opgesteld, circulerend bandmes beweegt. Door de snelheid van zowel de houder met worsten als de lopende band met daarop de pizzabodems te synchroniseren, komen de afgesneden plakjes (0,7-3,5 mm dik) mooi verdeeld op de pizza terecht.

Vetvrij
De belangstelling voor braden zonder olie neemt door het gezonde imago ervan flink toe, bespeurden zowel AfoHeat als Formcook. Afoheat speelde in op deze trend met de Afomarker, die gegaarde producten voorziet van een grilpatroon. De inox schijven zijn als het ware zwevend opgehangen, zodat ze het oppervlak van onregelmatig gevormde producten (vlees, vis, groente) goed volgen. Zowel de temperatuur als de snelheid van de wielen is aan het product aan te passen. Door de geringe lengte (ca. 1 meter) kan het apparaat gemakkelijk in bestaande lijnen worden ingepast.

De producten zijn dan al in de Afogrill via een combinatie van convectie- en infraroodwarmte gebraden. Erg gemakkelijk is dat na de productie de lopende band van de Afogrill naar beneden is te draaien en onder de machine kan worden weggeschoven om te reinigen.
De nieuwe Combioven van het Zweedse Formcook braadt producten op twee manieren: aan de onderkant via convectiewarmte, aan de bovenkant met stoom. Desgewenst kunnen producten halverwege worden omgedraaid. In het programma is ook een oven opgenomen waar producten (van gehaktbal tot kippenpoot) tussen twee banden worden ‘geklemd’ en via directe warmteoverdracht worden gebraden.

Reageer op dit artikel