artikel

Yakult Nederland introduceert Bifiene

Algemeen

Yakult Nederland BV introduceerde begin februari in ons land de nieuwe probiotische zuiveldrank Bifiene. Het product, met de Bifidobacterium breve Yakult, heeft een positief effect op de werking van de dikke darm. Bifiene is na Yakult dertien jaar geleden de tweede grote Europese productintroductie voor de fabrikant. Yakult was destijds het eerste probiotische voedingsmiddel ter wereld.

In Japan is Bifiene sinds al 1978 op de markt onder de naam MilMil. Dat het product nu pas in Nederland – en binnenkort ook in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk – op de markt komt heeft een strategische reden.

Verdieping
“Toen we dertien jaar geleden Yakult introduceerden op de Europese markt wist nog bijna niemand iets over darmflora en probiotica. Daarom hebben we ons in onze communicatie in eerste instantie gericht op het belang van gezonde darmen in het algemeen en de rol van Yakult in dit verband. Inmiddels vinden we de markt rijp voor een verdieping naar de dikke darm. We leggen de consument uit dat de lactobacillen uit Yakult een positief effect hebben op de hele darm en de weerstand, en dat de bifidobacteriën uit Bifiene vooral actief zijn in de dikke darm”, verklaart Martine van der Velde, communicatieadviseur bij Yakult Nederland.
In Japan zijn verschillende studies uitgevoerd die het positieve effect van het product bevestigen. Datzelfde geldt voor aan aantal humane en dierstudies, gepubliceerd in Engelstalige vaktijdschriften. De Japanse studies worden momenteel vertaald naar het Engels. Onlangs zijn ook in België en Duitsland een aantal onderzoeken gestart.
Met Bifiene – gezoet met de tandvriendelijke suikervervanger isomaltulose – komt Yakult tegemoet aan de groeiende vraag naar producten die bijdragen aan gezonde darmen. Ouder worden, stress en een ongezond voedingspatroon kunnen ervoor zorgen dat het aantal bifidobacteriën in de dikke darm vermindert. Door de hoeveelheid bifidobacteriën aan te vullen, draagt Bifiene bij aan een gezonde darmflora van de dikke darm en wordt een goede darmwerking bevorderd, zo claimt de fabrikant.

Geen medicijn
Bifiene is vooral bedoeld voor mensen die af en toe last hebben van hun darmen, vaak vrouwen van boven de dertig. “We willen het product echter niet neerzetten als een medicijn tegen gezondheidsklachten, maar als een middel om je darmen te onderhouden. Bovendien doet Bifiene meer dan alleen verstopping of diarree voorkomen. Het product zorgt ook voor een goede vochthuishouding en afbraak van reststoffen in de dikke darm”, benadrukt Van der Velde. Vanaf 19 februari is op TV een Bifiene-commercial te zien die deze boodschap brengt.
Achter de kleine blauwgekleurde 100 ml-pakjes Bifiene – per drie stuks te koop voor een adviesprijs van € 2,99 – gaat een uitdagend productie- en verpakkingsproces schuil. “In tegenstelling tot lactobacillen zijn bifidobacteriën anaerobe bacteriën. Het productproces is daarom volledig zuurstofvrij. De vulpijp zit bijna volledig onder vloeistof, zodat de pakjes zuurstofvrij afgevuld worden. Hierdoor hoor je het pakje ook niet klotsen. De verpakking bevat een speciale coating die de bacteriën moet beschermen en consumenten moeten het product drinken met een rietje zodat er geen lucht bij komt”, vertelt Van der Velde.

Positieve lijst
De fabrikant heeft er vooralsnog voor gekozen om met Bifiene niet de Gedragscode Wetenschappelijke onderbouwing Gezondheidseffecten voor Gezondheidsclaims voor eet- en drinkwaren te doorlopen. “We wachten de definitieve invulling van de nieuwe Europese wetgeving voor gezondheidsclaims af en streven dan naar een vermelding op de positieve lijst van gezondheidsclaims. We verwachten daarvoor voldoende onderbouwing in huis te hebben.”

Reageer op dit artikel