artikel

Industrial Processing en Macropak in teken van innovatie

Algemeen

De Nederlandse proces- en verpakkingsindustrie profiteert van het economische herstel. Dat is te merken aan de innovaties die worden getoond op de beurzen Industrial Processing en Macropak in de Utrechtse Jaarbeurs. Ze zijn onderdeel van de Industriële Week 2006 (3 t/m 6 oktober) waar ook de beurzen Aandrijftechniek & Factory Automation en Processing & ICT deel van uitmaken.

Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt dat ondernemers dit jaar 14% meer denken te investeren dan in 2005. Daarmee zet het vorig jaar ingezette economisch herstel door. Deze cijfers worden bevestigd door het animo-onderzoek dat beursorganisator VNU Business Exhibitions eind mei hield. Hieruit blijkt dat het investeringspotentieel voor de vier beurzen van de Industriële Week hoog is: ruim € 1 miljard. Voor Industrial Processing en Macropak verwacht de beursorganisatie dit jaar zo’n 25.000 bezoekers en respectievelijk 200 en 330 exposanten – een lichte groei ten opzichte van de vorige edities in 2004.

Dat bedrijven niet alleen meer investeren maar ook weer durven innoveren, blijkt onder meer uit het grote aantal inzendingen voor de Proces Innovatie Prijs (PIP): 27. De kwaliteit van de inzendingen was over het algemeen hoog. PIP- juryvoorzitter Hans Kerkhoven, voormalig vice-president Shell Global Solutions International: “Er is weer geld beschikbaar voor echt nieuwe producten. Twee jaar geleden hadden inzendingen vooral betrekking op de verbetering van bestaande zaken. De innovaties waren sterk gericht op kostenreductie. Nu is er meer sprake van echte vernieuwing en dat is een kostbaarder innovatie.”

Vendorsessies

Volgens Arwen Obermeijer, projectmanager Industrial Processing bij VNU Business Exhibitions, is er op de beursvloer dit jaar nog meer ruimte voor innovaties dan anders. “Zo organiseren we dit jaar voor het eerst vendorsessies: korte, krachtige seminars waar exposanten hun innovaties toelichten. Bezoekers worden uitgenodigd door de exposanten of kunnen zich bij tijdige voorregistratie zelf aanmelden voor gratis deelname.”

Behalve commerciële bijeenkomsten komt er op Industrial Processing ook een niet-commercieel seminarprogramma met sprekers afkomstig uit industrie en wetenschap. In de seminars staan life-cycle-cost, onderhoud en waste-watermanagement centraal. “Exposanten kunnen aanhaken bij deze thema’s. Bieden ze producten en diensten aan die hierbij aansluiten, dan nemen we ze op in de themaroutes die we uitstippelen en vermelden we ze apart op de beursplattegrond”, vertelt Obermeijer.

Startersstraat
Nieuw op de Industrial Processing is de Startersstraat, gelegen in het centrum van de beurs. Stonden startende bedrijven twee jaar geleden nog tussen alle andere ondernemers op het Innovatieplein, dit jaar biedt de beursorganisatie jonge bedrijven in de procesindustrie speciale begeleiding. “De procesindustrie is een complexe branche waarin het vaak moeilijk is voet aan de grond te krijgen. Starters hebben behoefte aan een podium waar men gemakkelijk in contact komt met de markt. Daarom helpen wij hen zich goed te presenteren midden in deze branche, tussen de gevestigde orde”, licht de projectmanager toe. Overigens blijft het huidige Innovatieplein gewoon bestaan. Op dit plein laten de technische universiteiten in Nederland zien hoe ze invulling geven aan kennisvalorisatie: het omzetten van kennis in economische activiteit.

Industrial Processing mag innovatief zijn, Macropak 2006 is dat zeker ook. Bezoekers kunnen er kennis maken met de nieuwste trends op verpakkingsgebied, zoals RFID voor tracking & tracing-doeleinden, portieverpakkingen, antimicrobiële folies, trays voor kant-en-klaargerechten en magnetronbestendig blik.

Innovatieve verpakkingen
De meest innovatieve verpakkingen dingen mee naar De Gouden Noot, die op 3 oktober wordt uitgereikt tijdens het Nationale Verpakkingsinnovatie Diner. Van de 12 genomineerden zijn er drie afkomstig uit de voedingsmiddelenindustrie. Alle genomineerde verpakkingen zijn vanaf woensdag 4 oktober te bekijken in de stand van het Nederlands Verpakkings Centrum (NVC), bij de centrale ingang van de Macropak.

Het NVC is ruim vertegenwoordigd op de beurs, niet alleen met een stand, maar ook met de organisatie van verschillende inloopseminars. Zo worden op 3 oktober de resultaten van het TNO-NVC-innovatieproject gepresenteerd. Thema’s die aan bod komen zijn onder meer actieve verpakkingen, hygiënisch produceren en nieuwe verpakkingsconcepten voor voedingsmiddelen. Op 4 oktober staan de resultaten van het VWA-NVC-pilotproject traceerbaarheid centraal, met daarin aandacht voor de consequenties van nieuwe wet- en regelgeving. De dag erna staan activiteiten gepland rond de thema’s kennis en kunde en co-packing. Op vrijdag 6 oktober ten slotte worden inloopseminars georganiseerd over wet- en regelgeving, milieu en duurzaamheid.

TechTours
Om het de bezoekers temidden van al het innovatiegeweld wat gemakkelijker te maken, introduceert Macropak dit jaar de Techtours: vanaf vaste startpunten op de beurs worden groepen bezoekers langs de meest opvallende innovaties geleid, onder begeleiding van verpakkingsexperts. Macropak- projectmanager Mirjam van den Bogaard: “We willen bezoekers op een laagdrempelige manier laten kennismaken met verborgen innovaties en deze in een bredere context plaatsen.”

Net als op de beurzen Industrial Processing en Macropak is er op de beurzen Aandrijftechniek & Factory Automation en Processing & ICT veel nieuws te vinden. Processing & ICT is zelfs een innovatie op zich: de eerste editie van een beurs op het snijvlak van factory automation en industrial processing, bedoeld voor de procesindustrie. Hiermee biedt de Industriële Week een totaaloverzicht voor iedereen die in aanraking komt met procesindustrie. Ook voor de voedingsmiddelenindustrie is het een bezoekje aan Utrecht dus zeker waard.

Reageer op dit artikel