artikel

Slimme maatwerkdoppen

Algemeen

De ultieme flessendop biedt productbescherming, veiligheid, openingsgemak en ziet er ook nog eens mooi uit. Nieuwe doptechnologie integreert al deze facetten. Oxidatiegevoelige producten kunnen worden beschermd door zuurstofabsorberende dopcomponenten, een sportbidon is dankzij slim design met één duimbeweging te openen en dubbele verzegelingen houden aseptisch afgevulde dranken in topconditie.

Flessen en doppen zijn steeds minder een sluitpost binnen de bottellijnen. Producenten realiseren dat een goede en aantrekkelijke sluiting het productlanger goed houdt en bijdraagt aan de uitstraling van de verpakking op het schap. Slimmigheidjes in de vormgeving dragen bovendien bij aan het gebruiksgemak van flessen, zoals gemakkelijker openen en sluiten en nooit meer morsen. Ook voor de zoekgeraakte siroopdop die ouders tot wanhoop kan drijven, is een remedie gevonden.

Sportcomfort
De drinkbidon maakt de laatste jaren een opmars in het sportdranken-, energiedranken-, vruchtensappen- en mineraalwatersegment. Bericap introduceerde in 1998 de eerste generatie sportdoppen. Maar echt handig waren de eerste weggooibidons niet. Voor gebruik moest eerst een binnenfolie en een afsluitkapje rond de drinktuit worden verwijderd. Dat beschermkapje was bovendien gevaarlijk voor kleine kinderen of belandde op straat. Inmiddels is een nieuwe PP-sluiting ontworpen die productbescherming combineert met gebruiksgemak. De bovenverzegeling van de ‘thumb-up’ doppenserie is voortaan met één handbeweging opzij te duwen en blijft dan via een scharniertje aan de fles hangen. Zelfs na herhaald trekken en draaien gaat deze nog niet kapot.

Prettig voor sporters is dat de doorstroming van het drinkkanaal is verbeterd en de vloeistofstroom stopt, zodra de druk op de fles wordt losgelaten. Maar belangrijker is dat de dop nu geschikt is voor aseptische applicaties. Het aanbrengen van een extra aluminium beschermseal op de flessenhals is dus overbodig geworden. De dop is namelijk specifiek ontworpen voor inline decontaminatie. Het design is geschikt gemaakt voor de razendsnelle verwerking in aseptische verpakkingslijnen en er blijven na ontsmetten geen chemicaliën aanhangen. Daarbij sluit de dop dusdanig af dat zuurstof en micro-organismen geen kans krijgen om binnen te dringen. Al met al scheelt het een sealunit in de verpakkingslijn en hoeft de consument niet langer de verzegeling eraf te pulken als hij zijn flesje wil leegdrinken.

Zuurstofhappers
Actieve doppen hebben niets met sport te maken. Ze dienen om oxidatiegevoelige producten te behoeden voor afbraak van smaakcomponenten door inwerking van zuurstof. Niet alleen residuair zuurstof dat achterblijft in de kopruimte van de fles na het afvullen, maar vooral ook zuurstof dat via de sluiting en de flessenwand tijdens de opslag in het product dringt. Een bekend probleem bij bier in PET-flessen en functionele dranken waaraan vitamines en mineralen zijn toegevoegd. Ook de vruchtensap- en frisdrankbottelaars zijn op zoek naar dit soort zuurstofhappers in de dop om het schapleven te verlengen.

Vraag is er vooral naar actieve doppen voor kleine flesjes, omdat die ten opzichte van literflessen een relatief groot verpakkingsoppervlak hebben en dus gevoeliger zijn voor zuurstofdegradatie. De hiervoor door Bericap ontwikkelde O2S-doppen van 28 en 38 mm zijn aan de binnenzijde voorzien van een zuurstofabsorberende laag die natriumsulfide bevat. Die ‘coating’ is aangebracht op de met een dubbele seal uitgevoerde DoubleSeal-doppen. In tegenstelling tot standaardsluitingen die alleen een liner bevatten aan de bovenzijde van de dop, is dit type dop uitgevoerd met een lipvormige constructie waardoor er zowel aan de binnen- als buitenkant van de flessenhals een afdichting plaatsvindt. Dat verkleint de kans op lekkage. Ander voordeel is dat een veel lager draaimoment benodigd is om de fles hermetisch af te sluiten. Het kost dus minder kracht om de fles te openen en gasdicht te hersluiten. Vooral voor kinderen en ouderen is dit een prettige bijkomstigheid.

Tappen maar!
Voor 5 tot 10-liter flessen in de mineraalwatermarkt is een speciale dop ontwikkeld, waarmee de gebruiker direct kan tappen uit de sluiting. De tapseal heeft een diameter van 48 mm en wordt bediend door de dop uit te trekken en een kwartslag te draaien. Het kraantje gaat dan lopen en de onmogelijk zware fles hoeft niet te worden opgetild. De tap is overigens zo ontworpen dat er geen geklots optreedt of gegorgel klinkt.

In Nederland is deze sluiting vooral interessant voor de groeiende watercoolermarkt. In plaats van kraanwater kan er ijskoud bronwater als Evian worden aangeboden uit een megafles die in schuin naar beneden gerichte positie op een coolunit ligt. Is die leeg, dan kan deze worden gewisseld met een nieuwe fles uit de koeling eronder. Na het afscheuren van een strip is de tapdop klaar voor gebruik. In Frankrijk en Spanje wordt deze fles ook in het supermarktkanaal verkocht, zoals bij Carrefour. Maar deze landen zijn dan ook grootverbruikers van bronwaters.

Innovatieve oliedop
Ook aan doppen voor olieflessen kan nog het een en ander worden verbeterd. Bericap werkte samen met de Franse olieraffinageproducent Bunge/Lesieur en dat resulteerde in een nieuw dopontwerp uit één stuk. Traditionele sluitingen voor keukenolie bestaan altijd uit twee delen, waarbij de bovenzijde op de schenkopening wordt gedrukt of gedraaid. Belangrijkste nadeel hiervan is dat het dopje op de grond valt of zoek raakt.

De twee onderdelen integreren is minder gemakkelijk dan het lijkt, omdat ze bij voorkeur uit verschillende plastic soorten bestaan. De schenktuit moet liefst flexibiliteit bieden en daarom uit PE bestaan. De sluiting moet juist stijf zijn, zodat hij bij openen rechtop blijft staan. PP heeft die eigenschappen en kan daarbij transparant worden uitgevoerd voor een onderscheidende uitstraling. De sluiting en het verbindingsstukje van de Flip-cap (type 61) wordt met behulp van bi-injectietechnologie in één keer gegoten uit PP, het uitschenkgedeelte uit LDPE. Uiteraard is de dop, die kan worden uitgevoerd met een beschermkap, voorzien van een scheurstrip voor eerste gebruikersidentificatie.

Kindvriendelijke siroopsluiting
Voor siroopbussen is dit uit-een-stuk-concept sinds begin 2005 ook beschikbaar. De Franse siroopproducent Slaur fungeerde als proefkonijn en heeft de sluiting enige tijd uitgeprobeerd op private label-flessen voor Lidl. Zowel het vastkrimpen van de schenktuit op de fles na heet afvullen bij 65oC als het functioneren van het membraan met treklip leverde technisch geen problemen op.

Tijdens het gebruik kwamen vooral positieve reacties op de kindvriendelijkheid van de dop. Openen en sluiten is een kwestie van omhoog trekken en vastduwen. En siroopbussen belanden na gebruik niet langer in de (koel)kast zonder dop. Of vallen op de grond, omdat ze worden opgetild aan loszittende doppen.

Tot slot doorbreekt de nieuwe flip-top voor siroopflessen de plompe uitstraling van standaardschroefdoppen in het schap. Hoewel daar inmiddels ook elegant vormgegeven alternatieven voor bestaan, al hangt daar een niet-kinderachtig prijskaartje aan.

Reageer op dit artikel