artikel

Heat ’n eat-verpakking bedient gemakskokers

Algemeen

Blikvangers tijdens Interpack 2005 waren magnetronverpakkingen en verpakkingsfilms met bijzonder barrière-eigenschappen. Koken en stomen van koelverse of diepvriesproducten zonder verpakkingen te hoeven perforeren tilt convenience naar een hoger plan. Innovatieve foliematerialen beschermen gevoelige producten beter dan ooit en maken openen en hersluiten tot een feest.

Het is een nieuwe trend: producten met verpakking en al in de magnetron stomen. Natuurlijk, het stoomventiel bestaat al jaren, maar nooit eerder kwamen zo veel aanbieders met oplossingen die het koken zo versimpelen. Bovendien smaken AGF-producten, maaltijden en vleesproducten die op deze manier worden gegaard of opgewarmd beter dan wanneer ze een pasteurisatiestap hebben ondergaan. De kleur blijft fris, de afzonderlijke componenten blijven goed herkenbaar en de beet is redelijk. Ook lijken vitamines en mineralen beter behouden te blijven.

Kook in eigen sap
Aardappelen kunnen met verpakking en al de magnetron binnen om in enkele minuten in hun eigen vocht klaar te stomen. Zeker bij nieuwe aardappelen kan het geborstelde schilletje gewoon blijven zitten en komt er een smakelijke seizoensprimeur op tafel.

Van Saint-André Plastique is het ‘Cook’in SAP’-concept waarin rauwe aardappelen en groente binnen enkele minuten worden gegaard. Voor aardappelen wordt 900 Watt aanbevolen gedurende vijf tot zeven minuten. Het verpakkingsmateriaal bestaat uit georiënteerde polypropyleen (OPP) met microperforaties. Als verpakking kan zowel voor een sachet als een gesealde tray worden gekozen. Een pakketje water is meeverpakt om voldoende stoom te genereren. Het tijdens het koken uittredende vocht zet druk op de verpakking die daarna opbolt, waarna overtollige stoom gecontroleerd via de folieporiën uittreedt.

Verkoopmanager Christian Merlateau spreekt van een voorgeprogrammeerd openingsproces, maar wil niet onthullen hoe dit precies in zijn werk gaat. Duidelijk is wel dat een goede drukopbouw tijdens het kookproces belangrijk is voor het eindresultaat. Een overdruk van 0,3 tot 0,4 bar geeft de temperatuur namelijk een zetje tot iets boven de 100°C, waardoor het koken wordt versneld. Bonduelle verpakt in Frankrijk zijn ‘plein saveur’ verse groente en aardappelen in deze verpakking.

Maaltijdstazak
Mondi Packaging doet al even geheimzinnig over zijn Neo-Steam systeem. De verpakking is gloednieuw en wordt momenteel door diverse producenten, waaronder een Nederlandse, getest. Dit stoomconcept is zowel geschikt voor verse als houdbare producten en onderscheidt zich door het design. Mondi koos voor een stand-up pouch die eventueel ook in een steriliseerbare versie (tot 135°C) leverbaar is en afvulbaar op standaard stazakmachinerie.

Over de samenstelling wordt niet meer medegedeeld dan dat het een drielaags laminaat betreft van PE en PET. De stazak heeft aan de bovenzijde een geïntegreerd ventiel, de VacSysValve, die bij het oplopen van de druk als een fluitketel zijn stoom uitblaast. De consument hoeft dus geen gaatjes meer in de verpakking te prikken.

Stomen en toasten
Südpack is eveneens op de stoomtoer. In het assortiment zitten verschillende stoomverpakkingen met en zonder ventiel. Voor de DreamSteam-verpakking – een tray met bovenfolie plus ventiel – levert het bedrijf alleen de PP-bovenfolie aan. Het mechanische ventiel komt van CNF en wordt na het sealen aangebracht. Na het stansen van een gat wordt deze drukregelaar met een seal naadloos geïntegreerd. Nadeel van dit bewezen principe is dat er én een prijzig ventiel moet worden gekocht én een extra stap in het sealproces nodig is. Desalniettemin geldt deze oplossing nog steeds als de Rolls Royce onder de stoomverpakkingen.
Goedkoper is de EcoSteam-folie van Südpack. Verkoopdirecteur Günther Pahlitzsch maakt er geen geheim van dat deze nieuwe stoomfolie van PET of polyamide (PA) voor verse en diepvrieswaren niet kan tippen aan een ventielverpakking. De maximale druk bedraagt 90% van het DreamSteam-systeem, waardoor de temperatuur wat achterblijft. Toch komt een diepgevroren groentemix van broccoli, worteltjes en doppertjes in vier tot vijf minuten dampend heet uit de magnetron. Ook een koelverse pastamaaltijd met rauwe zalm kwam smakelijk uit de verpakking.

EcoVent is een andere PP-verpakking van Südpack die inspeelt op het magnetrongemak. Het is een totaal ander concept, bedoeld voor het opwarmen van bijvoorbeeld hamburgers of gevuld stokbrood. De stoom ontsnapt ook niet gecontroleerd, maar komt plotseling vrij door het bezwijken van de verpakking. Een ingebouwde verzwakking in de seal-naad van de flow-verpakking helpt dit proces een handje. Het Britse EatWell gebruikt EcoVent voor zijn Feasters Hamburgers. De hamburger is geschoven in een susceptor-hoes, waardoor het broodje een knapperig korstje krijgt.

Drie-in-een
Ook Huhtamaki zegt dé oplossing gevonden te hebben in stoomkoken. Steam Chef is een kunststofschotel van PP of kristallijne PET (CPET) die is afgedekt met een zelfventilerende folie met een anti-fog-laag. Deze top-seal bestaat uit een laminaat van PP en PET waarvan de structuur door verhitting samenhang verliest. Een ventiel is dus niet nodig en dat scheelt kosten.

Tijdens het verwarmen in de magnetron bolt de verpakking sterk op en begint het delaminatieproces. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer stoom er kan ontsnappen, zonder dat de druk in een keer sterk afneemt. Huhtamaki spreekt dan ook van de drie-in-een-verpakking die ventileert, kookt en 50 tot 100% meer nutriënten bewaart dan reguliere magnetronverpakkingen. De verpakking kan zowel voor rauwe als gegaarde, koelverse componenten of diepvriesproducten worden gebruikt. Desgewenst kan er worden begast of gesteriliseerd.

Al wel op de markt en volgens Huhtamaki’s R&D-manager Julian Cabell een groot succes bij de Britse supermarktketen Tesco, is de Steamer Bowl. Het principe lijkt op de ‘Chef’. De schaal bestaat uit een bodemgedeelte waarin zich saus bevindt met daarop en gescheiden door een kunststof ‘zeef’ de overige maaltijdcomponenten, zoals gemarineerde kippenborst en groente. Het voordeel van deze combinatie is dat de kip en de groente smaak opnemen van de saus zonder dat het product tot moes wordt gekookt.

Tweede huid
Als alternatief voor het verpakken van verse pizza’s en versproducten als worst, vlees of kaas in krimpzakken heeft Multivac een thermovormtechniek ontwikkeld op basis van een onder- en bovenkrimpfolie. FormShrink is de naam van dit concept. Eerst wordt de onderfolie diepgetrokken in een mal. Daarna wordt het product via top-loading in de ‘vorm’ gelegd en wordt het bovenfolie erop gedrukt. Vacumeren, vast-sealen en klaar. Een stans snijdt eventueel uitstekende restjes weg en de folie sluit als een huid om het product.

Voor producten als pizza’s is zo 20% minder verpakkingsmateriaal nodig dan bij gebruik van krimpzakken. Ook handmatige side-loading van de zakken behoort tot het verleden. De pizza’s komen volautomatisch in de verpakking. Door deze manier van werken is er minder kans op vervuiling van de zijnaden door gemorst product, waardoor het percentage afkeur sterk daalt.

Deze krimpverpakking kan desgewenst worden uitgevoerd met een peel. De gebruikte transparante barrièrekrimpfolie is afkomstig van het Nederlandse Krehalon en ook in kleur leverbaar.

MAP-pastamaaltijden
Nadat Multivac medio 2004 de FormShrink introduceerde, kon Convenience Food Systems (CFS) niet achterblijven. ShrinkPak is het antwoord van CFS dat ombouwkits levert voor het vormen van de verpakking op bestaande thermovormmachines. Wie zo’n dieptrekker niet heeft staan, verdient de investering van € 100.000 volgens CFS in drie maanden terug door te besparen op de relatief hoge materiaal- en arbeidskosten voor krimpzakken.

Die machine kan ook worden gebruikt voor de nieuwe C-base PP-verpakking van CFS die uit een sandwichconstructie bestaat van PP, EVOH en PE (binnenzijde). Als topseal dient een folie van OPP/EVOH en PE. De bakjes zijn voor polypropyleen opmerkelijk helder en zelfs de diepere exemplaren vertonen in de hoeken geen melkachtige plekken. Een eventuele anti-fog-laag voorkomt aanslag, maar is wel 10% kostenverhogend. Omdat de verpakking pasteuriseerbaar is, leent deze zich voor het presenteren van MAP-pastamaaltijden als ravioli of gnocchi. De verpakking biedt ook een alternatief voor gemetalliseerde A-PET-verpakkingen voor bijvoorbeeld gesneden vis- of vleeswaren. Die hebben volgens CFS last van uitstoten als ze de metaaldetectoren passeren.

Uitwasemende combinatiebus
Ook bij kruidenierswaren dient gemak de mens. Vanuit deze gedachte hebben de productontwikkelaars bij Weidenhammer drie nieuwe combinatiebussen ontwikkeld. De cilindervormige composietverpakkingen bestaan allemaal uit vouwkarton dat aan de binnenzijde gecacheerd is met een aluminium-PE- laminaat. Verzegeld met een aluminium membraan of een doorzichtige barrièrefolie worden gevoelige producten zoals kruiden, specerijen en koffie beschermd tegen oxidatie, licht of vocht.

De MixCan bestaat uit twee aparte bussen die via een speciaal ontwikkelde deksel op elkaar worden geklikt. Handig voor het koppelen van bijvoorbeeld tacochips en een dipsausje in één verpakking. De ActiveCan is kartonnen bus en kruidenmolen ineen. Na het verbreken van de tamper-evident-sluiting kan er worden gemalen en gestrooid door een kruidenzeefje. De StickCan bestaat uit twee delen die door te draaien aan de bovenzijde van de bus gemakkelijk van elkaar losbreken. Het onderste gedeelte is een halve bus waarin staafvormige producten, zoals krokante kaas- en chocoladesticks kunnen worden gepresenteerd.

Combinatiebussen worden sinds kort ook ingezet als verpakking van koffiepads. Albert Heijn had de primeur in maart met de introductie van zijn Zinglez-lijn. Vooral het membraan van de verpakking is bijzonder. Om de koffie, die vers gebrand en gemalen in de pads belandt, te laten uitwasemen, is de verzegeling voorzien van een ventiel dat in één richting werkt. Overtollige gassen kunnen naar buiten, maar zuurstof kan niet naar binnen. Zo wordt oxidatie volgens Weidenhammer tot een minimum beperkt. Het ventiel is geïntegreerd in het membraan en kan in dezelfde handeling worden aangebracht.

Reageer op dit artikel