artikel

Slechte codeerapparatuur bestaat niet meer

Algemeen

De codeer- en printmarkt staat in het teken van totaaloplossingen. Standaard in het servicepakket zit een scala aan markteertechnieken om primaire, secundaire en transportverpakkingen te voorzien van betrouwbare productcodes. Door consolidatie in de codeermarkt is het aantal spelers afgenomen. Maar deze leveranciers hebben de industrie wel meer te bieden.

De Interpack is de plek om codeersystemen van verschillende fabrikanten met elkaar te vergelijken. Het coderen van moeilijke producten, zoals natte flessen of vette doosjes, wordt niet geschuwd. Ook bieden sommige leveranciers de mogelijkheid om een test te draaien met een eigen product. Echt slechte codeerapparatuur bestaat niet meer. Toch blijven er kwaliteitsverschillen bestaan tussen leveranciers. Bovendien kan het gebeuren dat het ene systeem voor specifieke applicaties net iets beter presteert dan het andere. Laseren, inkjet, drooginkt of thermotransfer. Wat het wordt, is uiteindelijk een afweging tussen lijnsnelheid, volumes, betrouwbaarheid, investeringskosten en terugverdientijden.

Gefocust laseren
Videojet mag zich na een serie Europese overnames tot de totaaloplossers rekenen. Zowel het Duitse Alltec GmbH, fabrikant van lasersystemen, als het Britse Zipher Ltd, fabrikant van thermotransfer- en grootkarakterinkjetprinters, zijn sinds vorig jaar onderdeel van het bedrijf. Willett International werd in 2003 overgenomen en staat bekend om zijn drooginkttechnologie. Hierbij wordt vloeibaar polymeer op het product aangebracht.

De belangrijkste technieken die in hal 6 (stand C39) worden getoond zijn continu inkjetprinten (CIJ), drop-on-demand (DOD), thermotransfer printen (TTO) en array- en lasertechnologieën. Tot de laatste categorie behoort het Focus-systeem van Alltec in de klassen 10, 25 en 60 Watt dat codes aanbrengt op karton, glas, kunststofflessen en etiketten. Houdbaarheidsdata, serie- en batchnummers, codes en logo’s worden met lasertechniek permanent en herkenbaar op de verpakking aangebracht. Er zijn ook verpakkingen waarop een lasercode niet goed leesbaar is en deze techniek als optie afvalt. Als voordelen van laseren ten opzichte van inkjet noemt Alltec de eenvoudige configureerbaarheid en de besparing op inkt en oplosmiddelen, al heeft de (kostbare) laser ook niet het eeuwige leven. Ook opstartproblemen, door bijvoorbeeld vervuilde spuitmondjes, komen bij lasercodeerapparatuur niet voor.

Inkjet of laser?
Domino staat in hal 16 (stand B2) en demonstreert zowel inkjet- als lasertechnieken. De vervuiling van nozzles waardoor inkjetapparatuur uitvalt is volgens de leverancier een probleem uit de vorige eeuw. De A-serie continue inkjetprinters is uitgerust met zelfreinigende printkoppen waardoor de spuitmondjes schoon blijven, zelf bij frequent opstarten en stoppen. Ook bijvullen van inkt leidt niet meer tot stilstand, omdat dit tijdens het printproces kan plaatsvinden. Tekstregels, bedrukking, logo’s en barcodes kunnen eenvoudig worden ingevoerd via toetsenbord en beeldscherm. Voor het weinig milieuvriendelijke methylethylketon heeft Domino een foodgrade alternatief: ethanol. Dit is overigens niets nieuws binnen de inkjettechnologie. Toch wordt er door leveranciers van lasersystemen nog steeds op gewezen dat er bij inkjetprinten nogal wat schadelijke stoffen vrij kunnen komen. Een beschuldiging die zeker voor foodproducten achterhaald is.

Voor het afdrukken van grote letter- en cijfertypes op kartonnen dozen, trays en poreuze substraten als zakken biedt Domino de C-serie grootkarakterprinters. Met behulp van piëzotechnologie worden de inktdruppeltjes in de gewenste richting afgebogen. De C-serie concurreert met etiketteersystemen en zou qua techniek volgens Domino 30 tot 80% goedkoper uitvallen. De printers kunnen ook op onbedrukte of deels bedrukte dozen teksten, logo’s en codes aanbrengen. Er hoeven dan minder dozen op voorraad te zijn en dat scheelt in de opslagkosten. Voor het aanbrengen van lasercodes op papier, kunststof, glas en karton is er de S-serie. Ook hiermee kunnen permanente bedrukkingen, teksten, logo’s en barcodes worden aangebracht. Overwegingen om voor dit systeem te kiezen zijn de snel aanpasbare positie van de laserkop, de betrouwbaarheid , de compactheid en het aankunnen van hoge lijnsnelheden.

Reageer op dit artikel