artikel

Cargill Cerestar op gezondheidstour

Algemeen

Ingrediëntenleverancier Cargill Cerestar voorspelt een sterke toename van de vraag naar producten met een lage glycemische index. Ingrediënten die binnen dit concept passen, zijn de relatief nieuwe zoetstoffen isomaltulose en erythritol. Ook resistent zetmeel met een lage energiedichtheid past hierin. Verder ziet het bedrijf mogelijkheden voor lecithine als gezondheidsingrediënt.

“Obesitas en diabetes zullen de komende jaren belangrijke drives zijn achter productontwikkeling. Binnen tien tot vijftien jaar zijn voedingsmiddelen voor diabetici de belangrijkste gezondheidsproducten”, voorspelt voedingskundige Fred Brouns van Cargill Cerestar. Low carb lijkt over zijn top. Dat komt ook doordat low-carb-producten technologisch moeilijk te maken zijn en vaak inleveren wat betreft smaak. Lage glycemische index (GI) zet wel door. In Australië en Zuid-Afrika zijn er al logo’s die de glycemische index van producten aangeven. Volgens Brouns kan er op veel manieren op deze trend worden ingespeeld: koolhydraten met een lage GI en producten met een hoog verzadigingsgevoel, langzame vertering en een lage energiedichtheid. Light-producten zijn vetarm maar hebben een hoge energiedichtheid. Dit is deels op te vangen door non-calorische inhoud, zoals water en lucht, in een product te brengen, maar ook door onverteerbare bulkstoffen toe te passen, zoals ‘resistent’ zetmeel.

Resistent zetmeel
Actistar is een resistent zetmeel dat wordt gemaakt uit maltodextrine. Het heeft korte ketens en geen typische zetmeelsmaak. Van het product wordt 60% niet verteerd in de dunne darm. Daartegenover staat een snelle en volledige fermentatie in de dikke darm. Dat levert een hoge vorming (meer dan 20%) van butyraat. Volgens Thomas Draghun, market development manager, is butyraat een onderschatte stof. Hij voorspelt dat butyraat zal opduiken op de etiketten en in de marketing van grote voedingsmiddelenbedrijven.

Resistent zetmeel zorgt in de dikke darm voor een verlaging van de pH en daardoor voor een betere absorptie van mineralen. Verder stimuleert het de groei van bifido- en lactobacillen. Resistent zetmeel geeft veel meer butyraat dan bijvoorbeeld tarwezemelen en pectine. Het is goed toe te passen in brood en biscuits (dosis 10%), graanrepen (20%) en chocoladedrank (25%).

Sterk in zoetstoffen
Een bruikbaar ingrediënt voor producten met een lage GI is isomaltulose. Het is een tussenproduct van de enzymatische omzetting van sacharose in isomalt. Isomaltulose is een disaccharide die op sacharose lijkt, maar veel langzamer wordt geabsorbeerd. Het komt van nature voor in honing en rietsuiker. Het heeft een zoetheid van 45 tot 50% en geeft 4 kcal/g. Isomaltulose is sinds februari dit jaar toegelaten in Europa als novel food. Het heeft geen bijwerkingen zoals kramp, diarree of andere darmstoringen. Isomaltulose geeft een lage insulinerespons en heeft een lage GI. De zoetstof lijkt daarin sterk op fructose, de suiker voor diabeten. De trage vertering beïnvloedt het verzadigingsgevoel. Bij inspanning wordt het vrijgeven van vetzuren niet geremd, wat betekent dat er meer verzuurverbranding plaatsvindt.

Isomaltulose kan, in combinatie met trehalose, worden toegepast in sportdranken en producten voor diabetici. Trehalose geeft een zeer lage insulinerespons. In de VS heeft het een GRAS-status en in Europa werd het in 2001 toegelaten als novel food. Het wordt toegepast in de VS in de populaire sportdrank Accelerade.

Veelbelovend
Innoverend uit de keuken van Cerestar is Eridex erythritol. Het is een polyol die gewonnen wordt door fermentatie van glucose met zetmeel. Het is een echte low carb zoetstof die, in tegenstelling tot andere polyolen, nagenoeg geen calorieën levert (0,2 kcal/g). Het product wordt niet gefermenteerd door Streptococcus mutans in de mond of door de darmflora. De GI is nul en er is geen insulinerespons. Verder heeft het een hoge tolerantie in het maagdarmkanaal. De stof is breed inzetbaar in chocolade, bakkerijproducten, dranken, zuivel en suikervervangers. Erythritol wordt dit jaar toegelaten in de Benelux.

Lecithine
Ook lecithine is een veel toegepast ingrediënt in voedingsmiddelen, meestal als emulgator, stabilisator of antioxidant. Dat lecithine ook gezondheidsvoordelen heeft, is minder bekend. Een goed onderbouwd effect is de verbetering van het metabolisme van de lever. Lecithine helpt de lever herstellen van beschadigingen door alcohol, drugs en hepatitis. Verder speelt de stof een rol in de cholesterolbeheersing en is het een natuurlijke bron van choline, een belangrijke substantie voor het centrale zenuwstelsel, ter ondersteuning van de cognitieve prestaties.

“Lecithine is toegelaten als ingrediënt in de EU, maar het is niet toegestaan om claims te voeren,” vertelt dr. Michael Schneider van de lecithinegroep van Cargill. Volgens Schneider kan lecithine worden toegepast in diverse functional foods, zoals afslankproducten, sportvoeding en chocolade. “Er wordt al duizend ton per jaar aan dranken toegevoegd,” weet Schneider. Volgens de expert is in een reeks klinische studies aangetoond dat phosphatidylserine (PS, een fractie van de lecithine) werkt op de hersenprestaties en het glucosemetabolisme in de hersenen. “In Spanje en Frankrijk zien we al chocoladeproducten en dranken die naar deze functie verwijzen. In Oostenrijk en Duitsland is ‘IQ-plus’ op de markt, met een officiële claim ‘verbetert de cognitieve prestaties’.” De chocoladereep met koffiesmaak bevat 200 mg PS, dat overigens geleverd wordt door Degussa.

Claims
Deskundigen van Cargill Cerestar vinden dat zodra een claim in een Europees land is toegelaten, andere landen de claim niet kunnen verbieden. Fred Brouns: “In juli 2002 is in Engeland de claim voor soja-eiwit in relatie tot verlaging van bloedcholesterol goedgekeurd. Dan moet deze claim in andere landen ook mogelijk zijn.”

Een ander voorbeeld is glucosamine, waarvan wordt geclaimd dat het werkt tegen gewrichts- en kraakbeenproblemen zoals artritis. Brouns: “In Europa is het op de markt als supplement. Een Nederlandse fabrikant gebruikt het in frisdrank. Tot nu toe wordt dat gewoon gedoogd.”

Brouns verwacht dat als glucosamine is toegelaten, het in combinatie met chondroitinesulfaat zal worden toegepast in melk, yoghurt en sappen. Het bedrijf loopt daarmee alvast vooruit op de toelating van nieuwe ingrediënten en laat daarmee haar vooruitstrevende strategie zien.

Reageer op dit artikel