artikel

Het hoofd Productontwikkeling

Algemeen

Zeger Zeilemaker, 33 jaar, werkt sinds 1997 bij Plusfood. Zeger studeerde in 1995 af aan de HAS te Bolsward, richting Levensmiddelentechnologie, en begon als afdelingschef bij Plusfood. Daarna schopte hij het in 2000 van productontwikkelaar tot hoofd Productontwikkeling. Zeger is getrouwd met Annemieke Weijling die hij ontmoette tijdens zijn studie.

Wat houdt je werk precies in?
Ik ben verantwoordelijk voor de productontwikkeling van alle productielocaties in Europa (Nederland, Engeland en Roemenië) en voor de ontwikkeling van nieuwe producten die worden vervaardigd bij onze partners in Thailand en Brazilië. Plusfood is producent van verwerkt pluimveevlees (kip en kalkoen) en produceert en verkoopt onder het merk Friki en private-label-producten.

Wat vind je leuk aan je werk?
Geen dag is gelijk. Door de diversiteit heb je met verschillende vakmensen te maken: productie, verkoop, kwaliteitsdienst, logistiek, marketing, inkoop, klanten, leveranciers. Het afwisselende maakt het interessant. Ook het oplossen van oude en of nieuwe vraagstukken houdt je scherp. Uiteraard is een succesvolle lancering een kroon op het werk. Maar dat is natuurlijk een verdienste van alle betrokken partijen.

Hoe ziet een werkdag eruit?
De dag begint zo rond acht uur en om negen uur is er onder het genot van een kop koffie afdelingsoverleg. Gedurende de dag worden er verschillende recepturen bedacht en geproefd. Er gaat eigenlijk geen dag voorbij zonder een kip- en/of kalkoenproduct te proeven. Vaak betreft dit nieuwe innovaties en/of verbeteringen aan bestaande producten. Af en toe een beoordeling van producten van concurrenten. Ook wordt er veel tijd besteed aan het voorbereiden van werkzaamheden en het bestellen van de juiste ingrediënten. Deze activiteiten worden meestal aan het einde van de dag gedaan samen met het documenteren van de resultaten van de testen. Afhankelijk van de drukte van de werkzaamheden wordt er gestreefd om zo rond vijf uur te eindigen.

November vorig jaar brachten jullie Friki Chicken Tortilla’s op de markt gebracht. Wat heb je daarvan gemerkt in je werk?
Via een ander concept, dat momenteel nog niet gerealiseerd is, kwamen we eigenlijk op het idee van een tortilla. Mede omdat tortilla’s als snack behoorlijk groeiden en omdat tortilla’s ook als warme snacks worden gegeten, hebben we geprobeerd een onderscheidend product te maken dat een groot publiek aanspreekt. Tot en met die eerst productie is het een spannend proces of iedereen blij is met het eindresultaat. Na die eerste productie blijven we het product volgen om te zien hoe de afzet gaat en of er nog kleine verbeteringen qua samenstelling of proces te realiseren zijn. Vaak is dit wel het geval omdat de ervaring met de tijd toeneemt. Helaas kan Plusfood zich geen tv- en/of radiocommercials veroorloven om het product te promoten en dus is het moeilijk om direct een grote distributie te krijgen.

Heeft dit nieuwe product op termijn nog gevolgen voor jouw werkzaamheden?
Ik verwacht geen gevolgen op basis van dit nieuwe product, behalve dat het steeds moeilijker wordt een onderscheidend concept te bedenken dat zich mag bewijzen naast de ‘oude’ nugget, cordon bleu en kipburger.

Wat vind je een goed product?
Pringles, omdat alles zo perfect gelijk is, het uniek verpakt wordt, en omdat de marketing dit product ijzersterk kan ondersteunen. Ondanks het gegeven dat het chips zijn, heeft het een belangrijk marktaandeel veroverd van A- en huismerkchips.

Wat vind je een goed bedrijf?
Uiteraad Plusfood anders zou ik op zoek gaan naar een andere organisatie. Maar in zijn algemeenheid een levensmiddelenproducent met een merk dat op een positieve manier bekend is onder consumenten. Ook moet het bedrijf met de tijd meewillen gaan. Niet alleen in producten innoveren, maar ook in arbeidsomstandigheden, huisvesting, et cetera. Uiteindelijk bepalen je collega’s en jij zelf of een bedrijf goed bij je past.

Wat is je favoriete gerecht?
Okinomi yaki, Japans. Eigenlijk is dit een soort pannenkoek op basis van ei, witte kool, bloem, garnalen en saus. Dit gerecht is erg makkelijk te bereiden en doet mij denken aan het jaar dat ik voor Frico international in Japan in Huis ten Bosch heb mogen werken.

Wie kookt er vanavond?
Bijna zonder uitzondering kook ik zelf. Ik vind het interessant om elke keer weer met potten en pannen bezig te zijn. Ook kruiden en specerijen intrigeren mij enorm. Geen gerecht is bij mij hetzelfde.

Reageer op dit artikel