Wetenschappers in Lancet: voedingsindustrie ondermijnt volksgezondheid

, 13 februari 2013 12:54 | Maurice de Jong

De voedingsmiddelenindustrie gebruikt dezelfde tactieken als de tabaksindustrie om de volksgezondheid te ondermijnen. Grote foodmultinationals zouden mede bijdragen aan de wereldwijde stijging in chronische ziektes.

Dit stellen onderzoekers in een wetenschappelijke paper in de Lancet.

Zelfregulering voedingsindustrie

Om de volksgezondheid te verbeteren is een multidisciplinaire aanpak nodig, menen de wetenschappers. Zelfregulering is daarbij een heilloze weg. “Zelfregulering is zoiets als inbrekers je sloten laten installeren”, vertelt professor Ron Moodie van de Universiteit van Melbourne. “Je voelt je veilig maar je bent het niet.”

Voedingsindustrie verantwoordelijk welvaartsziekten

Volgens de wetenschappers zijn voedingsbedrijven in belangrijke mate verantwoordelijk voor de wereldwijde groei van welvaartsziektes. Ze wijzen op de groei van ongezonde producten in landen met veel lage- en middeninkomens. Juist in deze landen, waar de consumptie van de producten nog laag is, valt forse groei te behalen.

In 2010 overleden ruim 34,5 miljoen mensen aan welvaartsziekten als kanker en diabetes wereldwijd. Dit komt neer op 65% van alle doden in dat jaar. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) wil de mortaliteit als gevolg van welvaartsziekten in 2025 met een kwart verminderen.

Dominantie ongezonde voedingsmiddelen

Een lastige opgave, menen de wetenschappers, in een wereld die wordt gedomineerd wordt door voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid, zoete frisdranken en alcoholische dranken waarop veel marketing wordt toegepast.

Partnerschappen op vrijwillige basis tussen voedingsindustrie en publieke organisaties werpt niet voldoende vruchten af. Voedingsbedrijven geven gezondheidswetgeving juist vorm in hun eigen voordeel. “Ze verdraaien onderzoeksresultaten en lobbyen bij politici om hervormingen in de gezondheidszorg te voorkomen”, stellen de onderzoekers.

Wetgeving oplossing

De enige oplossing volgens hen is regelgeving. “Regelgeving of de dreiging daarvan, is de enige manier om grote voedingsmiddelenbedrijven te veranderen. De industrie moet onder druk worden gezet om te veranderen”, leggen de wetenschappers uit in The Guardian.

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X