Zijn insecten veilig om te eten?

Wageningen, 4 mei 2015 10:01 | Denise Doornebosch

Insecten worden in toenemende mate aangeboden op de Belgische en Nederlandse markt. Dit fenomeen wekt vragen op. Welke microbiologische risico’s zijn hieraan verbonden, en hoe worden deze beïnvloed? Hoe kunnen risico’s worden beheerst en welke richtwaarden kunnen geformuleerd worden voor het waarborgen van de proceshygiëne en de voedselveiligheid?

Lieve Herman, afdelingshoofd bij het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), bespreekt deze en andere zaken die van belang zijn voor de veiligheid van insecten tijdens het FiMM symposium ‘Wat doet dat micro-organisme daar?’ op 11 juni.

Veiligheidsrisico’s

Of insecten veilig zijn om te eten hangt onder meer af van hun voeding. De kweekbodems moeten in ieder geval voldoen aan de voorschriften voor diervoeders. Behandeld hout, mest en keukenafval zijn ongeschikt als voedingsbodems voor de insectenkweek.

Andere risico’s die de veiligheid van de mens in gevaar brengen zijn onder meer het niet of niet tijdig verwijderen van de insectenfeces, het vermalen van de insecten voor verdere verwerking en het niet vermelden van de bewaarcondities op het etiket.

Ook brengt het ontbreken van microbiologische richtwaarden voor insecten de veiligheid mogelijk in gevaar.

Eetbare insecten in Nederland

De eetbare insecten die in ons land worden aangeboden zijn meestal sprinkhanen, meelwormen en kevers. Zij zijn onder meer verkrijgbaar in Sligro- en Hanos-vestigingen, bij alle Jumbo supermarkten en via de webwinkel van Albert Heijn. Deze winkels bieden ook vleesvervangers met insecten aan.

Voor meer informatie over het symposium, zie: http://www.fimm.nl/symposium-microbiologie/

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X