Wat te doen nu HACCP gaat stoppen

Amersfoort, 7 maart 2019 16:30 |

KENNISPARTNER – Per 1 januari 2021 stopt het HACCP-certificatieschema. Toen dat nieuws eind 2017 bekend werd leek die datum nog ver weg. Inmiddels zullen levensmiddelenproducenten echt moeten gaan nadenken over het vervolg op HACCP. Welke alternatieven en certificatieschema’s zijn er nog meer mogelijk, wenselijk of vereist? Hieronder volgt een kort overzicht van de mogelijkheden.

Alle lopende HACCP-certificaten worden, na het verstrijken van de geldigheid, tot uiterlijk 1 januari 2021 verlengd. Nieuwe certificaten worden nog afgegeven tot 1 januari 2020 en zijn ook slechts geldig tot 1 januari 2021. Het is dus van belang om goed te kijken wat nu de mogelijkheden zijn.

 

Geldigheid lopende HACCP-certificaten → tot 1 januari 2021

Afgifte nieuwe HACCP-certificaten → tot 1 januari 2020

Geldigheid nieuwe HACCP-certificaten → tot 1 januari 2021

Uiterlijk nieuw certificaat → 31 september 2020

 

ISO 22000 als opvolger

Zolang opdrachtgevers geen eisen stellen aan specifieke certificaten, lijkt ISO 22000 een logische opvolger voor het HACCP-certificaat. ISO is bovendien internationaal geaccepteerd en is eenvoudig uit te breiden met andere ISO-systemen. ISO 22000 is vergelijkbaar met HACCP, alhoewel het op een aantal punten afwijkt. Waar HACCP zich vooral richt op voedselveiligheid betrekt ISO er ook bedrijfsprocessen en -structuren bij.

Eisen van klanten

Wanneer een bedrijf een Global Food Safety Initiative, of afgekort GFSI-certificaat wenst, dan is ISO 22001 niet geheel afdoende. Meestal is dit aan de orde bij grotere of internationale bedrijven. GFSI-erkende normen zijn bijvoorbeeld FSSC 22000, BRC en IFS.

FSSC 22000 geeft als norm de meeste ruimte om deze aan de hand van het eigen productieproces toe te passen. BRC en IFS leggen de producent min of meer bepaalde (inrichtings)eisen op, dat weer wat minder ruimte biedt voor eigen invulling.

Hygiënerichtlijnen bij transport en opslag

FSSC 22000 richt zich juist op productiebedrijven, die met grondstoffen en onverpakte levensmiddelen werken. Voor transport- en opslagbedrijven, die wel met de HACCP-hygiënerichtlijnen te maken hebben, is deze FSSC 22000 richtlijn vaak een hogere belasting. Voor logistieke bedrijven is daarom een variant op de FSSC 22000-norm ontwikkeld, waarmee ook voor deze branche het HACCP-certificaat eenvoudiger kan worden omgezet.

Op tijd beginnen

Met de datum van 1 januari 2021 in gedachten is het raadzaam om op tijd te starten met de omzetting van het HACCP-certificaat. Belangrijk om hierin mee te nemen, is het gegeven dat een nieuw schema drie maanden in werking moet zijn, voordat het gecertificeerd kan worden. De wijzigingen ten opzichte van HACCP moeten bepaald worden en aan de hand hiervan kan een planning worden gemaakt. Het is raadzaam om deze omzetting uiterlijk in het voorjaar van 2020 uit te voeren, zodat – met inachtname van de doorlooptijd tot certificaatverstrekking - het nieuwe certificaat in ieder geval vóór 1 januari 2021 kan worden verstrekt en waarbij er geen onderbreking in het certificatietraject is.

Advies inwinnen

Certificerende instellingen hebben hun klanten per brief op de hoogte gesteld over de uitfasering van de HACCP-certificering. In de komende periode wordt door de certificerende instelling tijdens de HACCP-audit mogelijkheden besproken voor de omzetting naar een alternatieve certificering.

Om tijdig een nieuw certificaat te hebben en vertraging te voorkomen, is het aan te bevelen om naar aanleiding van de informatie en gesprekken een adviesbureau als derde partij in te schakelen. Deze experts op het gebied van certificatieschema’s kunnen met producenten door hun productieproces gaan en advies en begeleiding geven over de benodigde wijzigingen.

 

Auteur: Esther Roggeveen, Accountmanager Food bij Bureau Veritas, kennispartner van VMT