‘Wageningen University and Research levert weinig spin-offs op’

Wageningen, 17 mei 2017 18:00 | Maurice de Jong

Het onderzoek dat bij Wageningen University and Research (WUR) en negen gelieerde onderzoeksinstituten plaatsvindt, resulteert nauwelijks in een groei van nieuwe bedrijven. WUR loopt daarmee ver achter op de drie technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Enschede, meldt het Financieele Dagblad (FD).

Uit een inventarisatie van het FD blijkt dat het onderzoek van de vijfduizend WUR-werknemers één nieuw bedrijf opleverde in 2016. Dat wil zeggen een bedrijf dat zijn activiteiten baseert op in Wageningen ontwikkelde kennis. De TU Delft, TU Eindhoven en TU Twente deden het een stuk beter met respectievelijk 13, 8 en 5 spin-offs.

FrieslandCampina

Onderzoeksdirecteur Margrethe Jonkman van FrieslandCampina bevestigt de bevindingen van het FD. “Je ziet dat de drie technische universiteiten veel verder zijn. In Wageningen moet zoveel liggen aan nieuwe technologieën en data. Ik denk echt dat er veel meer uit te halen is.” Ruim drie jaar geleden verhuisde de zuivelmultinational naar de campus in Wageningen om te kunnen profiteren van de daar aanwezige kennis.

Waardecreatie

WUR geeft toe dat de hoeveelheid nieuwe bedrijven tegenvalt. De universiteit zegt hard te werken aan een inhaalslag. De raad van bestuur stelde daartoe in maart de allereerste directeur ‘waardecreatie’ Sebastiaan Berendse aan. Maar harde afspraken over het aantal nieuwe bedrijven dat moet voortvloeien uit onderzoek ontbreken vooralsnog.

WUR innovatief

Volgens Berendse werkt WUR nauw samen met bestaande voedingsbedrijven: dit is ook een manier om de kennis van onderzoeker toe te passen in de praktijk. “Gevolg is wel dat je de kennis die je met een bedrijf deelt niet meer kunt inzetten voor een spin-off. Maar dit betekent niet dat de WUR minder innovatief is”, geeft een woordvoerder van Wageningen University and Research daarna nog aan tegenover het FD. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X