Vul risicoanalyse grondstoffen aan met RASFF

Kaatsheuvel, 16 februari 2017 13:59 | KTBA People in Food

In de risicoanalyse grondstoffen wordt het risico bepaald door de kans dat het optreedt en ernst daarvan. De risicoanalyse grondstoffen wordt onderbouwd met literatuur. Een andere belangrijke factor is actualiteit. Het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) biedt uitkomst bij een uitvoeren van een actuele risicoanalyse grondstoffen.

Het RASFF is een online portal waarin alle bekende overschrijdingen van voedselveiligheidsgevaren zijn opgenomen. Deze portal beschikt daarnaast over uitgebreide informatie over het voorkomen van de voedselveiligheidsgevaren in diverse productgroepen. Deze gegevens zijn eenvoudig te implementeren in uw risicoanalyse grondstoffen.

Wie is lid van de RASFF?

Het RASFF-systeem bestaat uit een netwerk van leden in de 28 EU-lidstaten, de Europese Commissie, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Bedrijven binnen deze lidstaten zijn verplicht om alle voedselveiligheidsrisico’s door te geven. Vervolgens kunnen overheden deze toevoegen aan de portal.

Houdbaarheid RASFF buiten EU?

Het doel van het RASFF, als integraal onderdeel van het voedselveiligheidssysteem van de EU, is om steeds paraat te staan om de burger te beschermen. Het model van het RASFF wordt wereldwijd toegepast. Een voorbeeld hiervan is het recent opgerichte Association of Southeast Asian Nations (ASEAN, ook wel ARASFF) in Zuidoost-Azië.

ASEAN is een zelfstandig systeem dat gebaseerd is op het RASFF. Een ander voorbeeld van een wereldwijde toepassing is het International Network of Food Safety Authorities (INFOSAN), het waarschuwingssysteem van de World Health Organisation (WHO).

Al deze systemen werken onderling samen. De effectiviteit van deze samenwerking is duidelijk zichtbaar geworden bij het melanine-incident in 2008 in China waarbij dit internationaal probleem gedeeld werd met het Europese RASFF.

Toepassing RASFF

Riskplaza is geaccepteerd door de NVWA en wordt beschouwd als een autoriteit op het gebied van risicoanalyse. De ernst van een gevaar wordt daarom gebaseerd op de kennis van Riskplaza.

De kans dat een gevaar zich voordoet wordt bepaald aan de hand van de eigen gegevens van een bedrijf. Het bedrijf is zelf verantwoordelijk voor het inschatten van de kans dat het gevaar voorkomt.

Deze kansberekening wordt vaak gedaan op basis van statische parameters zoals klachten, systeemcertificaten (bijvoorbeeld BRC en IFS) en beoordelingen van leveranciers. Dit zijn goede parameters, echter missen ze actualiteit.

Met RASFF wordt de actualiteit wél meegenomen in de analyse. Het geeft een goed beeld van welke incidenten in welke productgroepen in welke regio’s of landen een rol spelen. Hierdoor kan zowel de afdeling Kwaliteit als de afdeling Inkoop een betere inschatting maken over de risico’s van grondstoffen van een bepaalde producent of uit een specifieke regio.

Het controleren en bijhouden van alle nodige informatie, kost veel tijd. Daarom is er een geautomatiseerd systeem dat daarbij kan helpen en gebruikers zelfs attenderen wanneer er een relevant voedselveiligheidsgevaar is voor de onderneming. Dit systeem is eenvoudig te implementeren en garandeert compliance.

De bron van dit artikel is KTBA, een kennispartner van VMT.

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X