VWS en EZ publiceren onderzoeksopzet ‘evaluatie crisis fipronil in eieren’

Den Haag, 5 september 2017 13:45 | Dionne Irving

De ministeries van VWS en EZ hebben de opzet van het onderzoek gepubliceerd waarmee ze de fipronilcrisis in eieren zullen evalueren.

Het onderzoek geleid door oud-minister Winnie Sorgdrager moet inzichtelijk maken hoe deze crisis in de voedselketen heeft kunnen geburen, hoe de crisisafhandeling is verlopen en wat de punten zijn ter verbetering.

 

De melding van november 2016 over het gebruik van fipronil  en de daaropvolgende stappen maken deel uit van het onderzoek.

 

Vier onderzoeksvragen

In het onderzoek naar de fipronilcrisis staan vier vragen centraal:

1             Wat is de rol en verantwoordelijkheid van de verschillende actoren in de eierketen ten aanzien van de borging van de voedselveiligheid?

2             Wat is de rol en verantwoordelijk van de verschillende actoren in de toezichtketen ten aanzien van de borging van de voedselveiligheid?

3             Hoe hebben de verschillende actoren (privaat en publiek) gehandeld in de afhandeling van de crisis?

4             Hoe hebben de verschillende EU landen en de Europese Commissie gehandeld en hoe kan er beter worden afgestemd?

 

De Tweede Kamer heeft tot 14 september de gelegenheid om aanvullende vragen te stellen. Het streven is het onderzoek af te ronden voor 31 december 2017.

 

Onderzoeksraad voor Veiligheid

Los van het onderzoek van de twee ministeries heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid laten weten dat ze onderzoek doen naar de crisis en het functioneren van het voedselveiligheidssysteem. Minister Schippers en minister Kamp laten weten dat Sorgdrager op de hoogte is van het onderzoek van OvV en in overleg met hen zal kijken waar er synergie is tussen beide onderzoeken.

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X