VITAL zorgt voor duidelijkheid op het etiket

Kaatsheuvel, 8 september 2017 10:28 | Jeroen Sleenhoff

Ik zucht als ik een etiket zie waarop alle verantwoordelijkheden worden uitgesloten met behulp van één zin: ‘kan sporen van … bevatten’.

Gelukkig eisen retailers dat het allergenenmanagement van leveranciers op orde moet zijn. Kruisbesmetting in de toeleveringsketen moet onderbouwd worden met de normen van Voluntary Incidental Trace Allergen Labelling (VITAL).

Dit betekent dat een waarschuwing alleen aan een etiket wordt toegevoegd als hiervoor een goede onderbouwing is. Alle allergenen zomaar uitsluiten op een etiket is hierdoor verleden tijd. Een goede ontwikkeling!

Wat is het VITAL-programma?

Het VITAL-programma is een gestandaardiseerd risicobeoordelingsproces voor allergenen in de voedingsindustrie. Het uitvoeren van de risicobeoordeling helpt een bedrijf om de allergeenstatus van ingrediënten en de behandelingsomstandigheden die bijdragen aan de allergeenstatus van het eindproduct, grondig te evalueren.

VITAL zorgt ook voor een voortdurende controle en verificatie van het risicobeoordelingsproces. Mogelijke wijzigingen in het risiconiveau kunnen hierdoor direct worden aangepakt.

Het VITAL-programma is ontwikkeld om op een eenvoudige manier allergeneninformatie te delen met de consument. Met andere woorden: VITAL zorgt voor duidelijkheid op het etiket.

SimplyOK

Stichting SimplyOK heeft een certificatieschema ontwikkeld waarbij het allergenenbeheersysteem van een bedrijf in de praktijk wordt beoordeeld. Het is geen 'vrij-van' keurmerk, maar biedt afnemers de zekerheid van een gedegen onderbouwing.

Op de verpakking staan alle gebruikte allergene ingrediënten vermeld. Dat is een wettelijke verplichting. Bij toepassing van SimplyOK wordt deze informatie aangevuld met een waarschuwing indien een écht risico op kruisbesmetting met een allergeen bestaat.

Het risico wordt aan de hand van het VITAL-systeem beoordeeld, waardoor het een wetenschappelijk basis heeft. Wanneer een allergeen niet genoemd wordt als ingrediënt of als allergenenwaarschuwing, dan is het veilig voor consumptie bij die allergie.

Auteur: Jeroen Sleenhoff, COO People in Food Holding – KTBA. Dit bedrijf is een kennispartner van VMT.

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X