Unilever: Ben&Jerry’s veilig, maar glyfosaat wel probleem

Deventer, 12 oktober 2017 11:25 | Sophie Laemers

Het internet staat er bol van: glyfosaat in Ben&Jerry’s ijs. De onkruidverdelger is aangetroffen in 12 van de 14 onderzochte ijsjes. Maar hoe gevaarlijk is glyfosaat nou echt? Een hoop gebakken lucht of moet er nu toch echt ingegrepen worden?

Ondanks dat Unilever het ijs veilig acht voor consumptie, maakt Unilever zich zorgen. Het is volgens Unilever een probleem dat glyfosaat overal in zit – van gewone voeding, tot biologische voeding en regenwater – en dat het één van de meest gebruikte bestrijdingsmiddelen is.

Maatregelen

En daarom kondigt Unilever toch maatregelen aan: “Graanproducten zijn vaak besproeid met glyfosaat om het droogproces te versnellen. Uiterlijk in 2020 willen wij geen gebruik meer maken van ingrediënten die gemaakt zijn van gewassen die chemisch gedroogd zijn met glyfosaat.”

Geen nadelige gezondheidseffecten

De hoeveelheden glyfosaat (afkomstig uit RoundUp van producent Monsanto) die zijn aangetroffen lijken ‘geheel irrelevant’. Althans, dat zeggen vertegenwoordigers van Health Research Institute (HRI) labs die het ijs van Ben&Jerry’s getest hebben.

John Fagan, Chief Executive van HRI labs, berekende dat de hoeveelheden die aangetroffen zijn, variërend van 0 tot 1.174 parts per billion, geen nadelige gezondheidseffecten kan veroorzaken omdat ze nog voldoen aan de Europese en Amerikaanse richtlijnen.

Te hoge grenswaarden

Aan de New York Times meldde Fagan eerder al dat een kind van 35 kilo dagelijks 145.000 porties van het Chocolate Fudge Brownies ijs moet consumeren om aan de limiet te komen zoals gesteld door de Environmental Protection Agency (EPA). Volgens de wat strengere Europese richtlijnen zijn dit 25.000 porties voor een kind.

Volgens de Amerikaanse consumentenorganisatie Organic Consumers Association (OCA) ligt het probleem bij de te hoge grens die is opgesteld voor glyfosaat.

De fractie van de Groenen in het Europees Parlement (EP) stelt de gehanteerde grenswaarden ook ter discussie. Deze zijn namelijk gebaseerd op de onderzoeken van Monsanto om de voedselveiligheid en carcinogeniteit van glyfosaat te beoordelen.

In het EP woedt de vraag of en hoe Monsanto wetenschappelijk onderzoek naar RoundUp en glyfosaat zou hebben beïnvloed.

Kankerverwekkend

De Nederlandse consumentenorganisatie Foodwatch vindt dat glyfosaat geschrapt moet worden van de lijst van toegestane landbouwmiddelen. Corinne Cornelisse van Foodwatch tegen AD:

“De ene partij claimt dat het middel niet gevaarlijk is, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eerder nog stelde dat het onkruidbestrijdingsmiddel waarschijnlijk kankerverwekkend is.”

Uit eerdere onderzoeken concludeerde de International Agency for Research on Cancer (IARC) al dat er beperkt bewijs is dat glyfosaat een carcinogene werking heeft op mensen. Echter is er wel voldoende bewijs om te stellen dat glyfosaat een carcinogene werking heeft op dieren.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X