Trending in food 2018: Focus op listeria en STEC

, 8 december 2017 15:30 | Redactie VMT

Michel Brinkhorst, Care for Food Group: ‘Medewerkers nemen soms een spoor mee’ De Care for Food Group verwacht dat de borging van listeria en STEC de komende jaren steeds belangrijker wordt. Dit heeft alles te maken met het verscherpte toezicht van de NVWA en het stijgende aanbod van risicovolle verse en kant-en-klare producten.

De Care for Food Group ziet een sterke stijging van het aantal opdrachten rondom de vraagstukken listeria en STEC. “Deze stijging is niet alleen zichtbaar bij ons laboratorium MicroCare”, zegt Roel Botden, commercieel manager bij de Care for Food Group. “We zien ook dat bedrijven graag samenwerken met een kennispartij die meerdere disciplines in huis heeft. De NVWA verwacht van bedrijven dat zij samenwerken met een adviesbureau als zij zelf niet beschikken over voldoende kennis over listeria en STEC. Daarnaast is het noodzakelijk om de vertaalslag naar de werkvloer te maken door een trainingsbureau in te schakelen dat de medewerkers traint.”

Groot risico

Michel Brinkhorst, directeur van de Care for Food Group, is dat met hem eens. “Buiten wemelt het van de listeria. Medewerkers die niet goed getraind zijn, nemen deze bacteriën gemakkelijk mee de fabriek in. We zien dat in de praktijk gebeuren. Bedrijven stellen regels op, maar medewerkers vinden het lastig zich daaraan te houden omdat ze het belang van het directe risico niet inzien. Ze houden bijvoorbeeld hun schoenen aan terwijl ze van buiten naar binnen lopen. Of ze lopen snel even vanuit de afdeling rauwe producten naar de afdeling gegaarde producten. Zo nemen ze een spoor van bacteriën met zich mee.” Botden zegt dat ook medewerkers van andere afdelingen vaak onvoldoende kennis hebben. “Soms gaat er een hygiënesluis stuk en geeft de technische dienst geen prioriteit aan de reparatie of duurt het lang voordat een onderdeel in huis is. Daarmee loopt het bedrijf een groot risico op besmetting. Dit wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan kennis. Wij zien het niet alleen als onze taak om bedrijven goed te adviseren. Tijdens onze trainingen vinden we het een sport medewerkers enthousiast te krijgen voor dit onderwerp. Daardoor zijn ze gemotiveerd om zich aan de hygiëneregels te houden.”

NVWA

Brinkhorst verwacht dat de normen van de NVWA de komende jaren alleen maar strenger worden. Een voorbeeld hiervan is de herziende uitgave van het infoblad 85 met daarin een verscherping van de normen voor Listeria monocytogenes. “Sommige wetgeving is onlogisch”, zegt hij. “Vers kippenvlees, zoals een rauwe kippenpoot, mag volgens de wet bijvoorbeeld salmonella- positief zijn. Dezelfde kippenpoot maar dan gekruid wordt gezien als een vleesbereiding en daarom is salmonella niet toegestaan. Het zou mooi zijn als er beredeneerd kan worden vanuit de werkelijke risico’s. Maar we zien ook dat bedrijven die de ruimte krijgen voor een eigen interpretatie van de wet de randjes opzoeken. Het is zoeken naar de juiste balans.”

 

NB: Trending in Food maakt deel uit van de laatste VMT van 2017. De serie bestaat uit gesponsorde interviews met partijen in de voedingsindustrie over huidige trends in de markt. Lees hier de overige artikelen Trending in Food 2018.