Trending in food 2018: Alle data in één model

, 8 december 2017 12:58 | Redactie VMT

Bert Frowijn, Tebodin: ‘Betere samenwerking bespaart tijd en voorkomt fouten’ Datamanagement, virtual reality en early partnership zijn voor Tebodin de belangrijkste trends voor de toekomst. “Door data in één model aan elkaar te koppelen, kunnen verschillende partijen tijdens het ontwerp-, bouw-, en onderhoudsproces beter met elkaar samenwerken. Dit bespaart tijd en geld, en daarmee breng je de faalkosten met 10 tot 15 procent naar beneden.”

Voor advies- en ingenieursbureau Tebodin is Building Information Modeling (BIM) dé trend voor 2018. “Bij de bouw van een productielocatie werken veel verschillende partijen samen”, zegt Bert Frowijn, director Projects bij Tebodin. “Deze partijen werken allemaal met andere data en dat maakt een bouwproject onnodig gecompliceerd, risicovol en duur. Met BIM breng je die data samen in één model. Daardoor zijn alle data van alle partners tijdens het bouwproces altijd up-to-date. Dit werkt sneller, efficiënter en daarmee breng je de faalkosten per project gemiddeld met 10 tot 15 procent naar beneden.” Frowijn merkt dat vooral de snelheid van BIM prettig werkt voor klanten. “Vroeger spraken we eerst de ideeën van klanten door en vervolgens kwamen we na twee maanden met een uitgewerkt voorstel. Nu hebben we na twee weken al een basisontwerp. Hier kunnen we eenvoudig wijzigingen in aanbrengen. De klanten zien direct hoe hun wijzigingen uitpakken en zo kunnen we hen beter meenemen in het ontwerpproces.”

Virtual reality

De data wordt samengebracht in een 3Dontwerp en gevisualiseerd door virtual reality. Frowijn zegt dat virtual reality ervoor zorgt dat klanten een betere beleving krijgen bij het ontwerp. “Met een virtualreality- bril op lopen klanten letterlijk door hun nieuwe fabriek heen. Meestal kijken ze eerst hun ogen uit. Daarna wordt er al snel over de techniek gesproken. Klanten zien meteen wat ze graag anders willen. Daardoor kunnen we hun aanpassingen al vroeg in het ontwerp meenemen.” Het tweede voordeel is dat iedereen met een vr- bril op door het ontwerp kan lopen, dus ook de QA-managers, de operators en de medewerkers van de technische dienst. Frowijn: “Vroeger was het lastiger om medewerkers van de werkvloer bij het ontwerpproces te betrekken. Daardoor kon je achteraf opmerkingen krijgen in de trant van ‘wie heeft dit nou weer bedacht’. Met virtual reality is dat verleden tijd. Iedereen ziet meteen hoe de nieuwe werkomgeving wordt en kan daardoor in een vroeg stadium meedenken over een goede praktische invulling.”

Early partnerschip

Binnen de voedingsindustrie ziet Tebodin ook het early-partnershipmodel als trend in de contractvorming. “Het heeft grote voordelen om al in een vroeg stadium de partners te kiezen met wie je gaat samenwerken”, zegt Frowijn. “Zo haal je namelijk hun kennis aan boord en kunnen zij meedenken over de beste oplossingen. Wij zien in de praktijk dat je hiermee tijd en geld bespaart.”

 

NB: Trending in Food maakt deel uit van de laatste VMT van 2017. De serie bestaat uit gesponsorde interviews met partijen in de voedingsindustrie over huidige trends in de markt. Lees hier de overige artikelen Trending in Food 2018.