Hoe koop ik voedselveilige streekproducten in?

Kaatsheuvel, 13 november 2017 09:00 | KTBA People in Food

Consumenten staan steeds vaker stil bij de herkomst van de producten die ze kopen. Hierdoor ontstaat een groeiende vraag naar ambachtelijke en/of streekproducten. Weten waar je voedsel vandaan komt en weten waar het van gemaakt is, is steeds meer de norm.

Een voorbeeld van een product uit de eigen omgeving kan  een koekje van de molen om de hoek of een kaasje uit eigen streek of  een wijn uit de Médoc, of olijfolie uit Toscane. Ook daarbij kan  de consument een duidelijk beeld hebben van de plaats van oorsprong.

Een prima ontwikkeling en tevens een trend waar we als bedrijfsleven op moeten inspringen door mooie streekproducten aan te bieden naast het gebruikelijke assortiment.

Kleinschalige producenten

De producenten van deze ambachtelijke producten zijn veelal kleinschalige producenten. Dit zijn bedrijven met slechts een paar personeelsleden waar vaak geen kennis of tijd is om een HACCP-systeem op te bouwen en te onderhouden.

Ze maken producten waarvan de etiketten veelal (nog) niet voldoen aan verordening (EU) 1169/2011. Zo kan het zijn dat niet alle ingrediënten gedeclareerd staan voor een koekje, of is de voedingswaarde van een kaas niet bekend.

Borging gevaren grondstoffen

Ook de analysecertificaten waarmee de veiligheid van grondstoffen aantoonbaar worden geborgd,  zijn niet altijd even gemakkelijk te verkrijgen. Het combineren van het strenge inkoopbeleid conform de normeisen en het inkopen van deze streekproducten lijkt lastig.

Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij de producenten en zou het het eenvoudigst zijn als alle kleine bedrijven zich GFSI laten certificeren. Dan weten we zeker dat er een werkend HACCP-systeem aanwezig is, de grondstofgevaren geïdentificeerd zijn en de traceerbaarheid is geborgd. Maar voor kleine bedrijven is zo’n groot kwaliteitssysteem een enorme belasting. Niet alleen financieel, maar ook qua administratie en daarmee tijd.

Zelf verantwoordelijkheid nemen

Het zal er vaak op neerkomen dat we zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen om de voedselveiligheid van deze producten te borgen. Welke maatregelen kunnen we hiervoor nemen? Hieronder enkele suggesties.

Voor het borgen van de grondstofgevaren zou het mogelijk zijn om zelf de leveranciers van de producten te benaderen. Te tijdrovend? Dan is er de mogelijkheid om zelf een product te laten testen. Zo weet je zeker dat er bijvoorbeeld geen pesticiden in de wijn zitten.

Het controleren van de etiketten. Staan alle ingrediënten erop, zijn de allergenen aangegeven en zijn de voedingswaarden vermeld? 

Een leveranciersaudit is een mooie oplossing om te kijken of het bedrijf volgens HACCP-richtlijnen werkt. En er kunnen meteen een paar tips achtergelaten worden om zo het bedrijf te helpen naar een hoger niveau te komen.

Dieuwke van Barneveld, Consultant Kwaliteitszorg, KTBA. Dit bedrijf is een kennispartner van VMT.

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X