Staatssecretaris wil term 'ten minste houdbaar tot' vervangen

Den Haag, 28 maart 2017 15:37 | Jael Lambers

Consumenten zouden tot 30 procent minder voedingsmiddelen weggooien wanneer de onduidelijke term ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) voor een aantal producten wordt vervangen door ‘lang houdbaar’. Dat blijkt uit onderzoek dat deze week gepresenteerd werd door de ministerie van Economische Zaken.

Met de nieuwe term 'lang houdbaar' wil Martijn van Dam, demissionair staatssecretaris Economische Zaken, de regels voor alledaagse producten als pasta, rijst en koffie versoepelen.

Minder verspilling

Deze week presenteerde Van Dam een onderzoek waaruit blijkt dat verspilling van producten als pasta, rijst en koffie met 12 procent kan dalen wanneer de THT-aanduiding wordt weggelaten. Wanneer THT-aanduiding wordt vervangen door de ‘lang houdbaar’-aanduiding zou er zelfs 31 procent minder, van de lang houdbare producten, bij het vuilnis terecht komen.

Langer houdbaar dan verwacht

Gemiddeld gooien Nederlanders 47 kilo aan voedingsmiddelen per jaar weg. Daarnaast gooit gemiddeld 16 procent van de mensen producten direct na verstrijken van de THT-datum weg.

Consumenten lijken bang te zijn dat ze ziek worden van voedsel dat al wat ouder is of verwachten dat de kwaliteit achteruit is gegaan. Dit terwijl voedingsmiddelen als pasta, koffie, ingeblikte vis, stroop, suiker en sappen vaak nog gewoon te gebruiken zijn na de THT-datum.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Wageningen Food & Biobased Research instituut.