Sapp: 'Door onze nieuwe vriestechniek blijft sap langer houdbaar'

Zwanenburg, 17 januari 2017 12:14 | Lisanne Moraal

Smart Ice Enterprise claimt een nieuwe vriestechniek te hebben gevonden die vruchtensap langer houdbaar maakt. Het bedrijf lanceerde afgelopen week ‘Sapp’, een vruchtensap die door het toevoegen van vezels langer houdbaar zou blijven.

De basis van deze technologie zit in het op natuurlijke wijze homogeniseren van vloeistoffen.

“Op het moment dat je sap bevriest, dan bevriezen alle bestanddelen op een andere temperatuur, waardoor er vlokken in het sap kunnen komen na ontdooien. In Sapp wordt 0,02 procent van een natuurlijk vezel toegevoegd, waardoor de moleculen homogeniseren. Hierdoor bevriest en ontdooit het sap als geheel en is het langer houdbaar. Deze techniek is goedkoper dan bijvoorbeeld pasteurisatie of pascalisatie”, aldus Stefan Offringa, directeur Smart Ice Enterprise.

Welk vezel wordt toegevoegd, is volgens Offringa geheim.

"Omdat het om een erg klein percentage gaat dat wordt toegevoegd hoeft dit niet op het etiket vermeld te worden, wel kan Sapp garanderen dat het een natuurlijke vezel is", aldus Offringa.

Door het toevoegen van deze vezels worden interne en onderlinge bindingen van de moleculen verstevigt. Hierdoor verandert de structuur van het ijskristal, waardoor deze langer de kou vasthoudt en minder snel ontdooit. De verschillende elementen gaan zich als één geheel gedragen en vormen ‘vloeibaar ijs’. Smart Ice Enterprise heeft, naast Sapp, ook premium scroppino Sgropin en hightech sportdrank Ice-o-tonic ontwikkeld.

keten

De sinaasappels worden uit Spanje gehaald en in Nederland geperst en bevroren. Het bedrijf kijkt nu naar mogelijkheden om in de toekomst ook het persen en invriezen in Spanje te laten gebeuren. 

De sappen zijn verkrijgbaar bij Jumbo en De Kweker en liggen in het vriesschap bij het gevroren fruit.