Ruim veertig inzendingen dingen mee naar de Jaarprijs Goede Voeding 2019

Nieuwegein, 12 februari 2019 12:20 | Hans Kraak

Ontbijtproducten met minder suiker of meer vezels, gezondere tussendoortjes, vleesvervangers, complete maaltijden met minder zout. Dit is slechts een greep uit de 41 inzendingen die meedingen naar de prestigieuze Jaarprijs Goede Voeding 2019 die op 9 april wordt uitgereikt tijdens het Food Future Event.

De jury van de Jaarprijs Goede Voeding 2019 heeft dit jaar elf inzendingen meer te beoordelen dan vorig jaar. Het duidt erop dat bedrijven nog volop bezig zijn met productverbeteringen en dat via de competitie van de Jaarprijs Goede Voeding graag met een groter publiek delen.

Vleesvervangers

Opvallend is het aantal ingezonden vleesvervangende burgers op basis van groente of peulvruchten. Ook vallen een aantal basisvoedingsmiddelen op, zoals volkoren brood en panklare groenten. Zowel bekende retailers, A-merkproducenten als producenten van private label hebben zich ingeschreven, in totaal 27 bedrijven.

Jurydag

Eind februari steken de leden van de vakjury de koppen weer bij elkaar, waarna de genomineerden begin maart bekend worden gemaakt. Na een publieksstemming, tussen 18 en 25 maart, zal de jury op 9 april de winnaar bekend maken. Dat gebeurt op het Food Future Event in Nieuwegein.

Productverbeteringen

Ondernemingen kunnen binnen de Jaarprijs-competitie laten zien hoe zij bezig zijn met productverbeteringen die bijdragen aan een gezonder voedingspatroon van de Nederlanders.

 

De jury let als het gaat om de voedingskundige verbeterpunten onder meer op:
- de vervanging van verzadigd vet door onverzadigd vet
- bijdrage aan het verminderen van de inname van transvet
- bijdrage aan het verminderen van de inname van zout
- Bijdrage aan het verminderen van suiker (energie)
- bijdrage aan het verhogen van de inname van onder andere: voedingsvezel, groente en fruit, vis, peulvruchten en/of ongezouten noten

De jury bestaat uit:
Prof. Frans Kok, voorzitter, emeritus hoogleraar Humane Voeding, Wageningen Universiteit; 
Drs. Henrieke Crielaard, manager voeding en gezondheid, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL);
Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN);
Drs. Christine Grit, manager voeding en gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI);
Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, vertegenwoordiger Foodcluster MYbusinessmedia, secretaris jury;
Dr. Ir. Amber Ronteltap, onderzoeker lectoraat Hogeschool Utrecht, Crossmediale communicatie in het publieke domein;
Dr. Ir. Annet Roodenburg, NAV-bestuurslid, lector voeding en gezondheid HAS Hogeschool;
Dr. Jeanne de Vries, assistent professor afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit
Ir. Ad Nagelkerke, voorzitter van NVVL Network for Food Experts;
Els Siebelink, onderzoeksdiëtist Afdeling Humane Voeding & Gezondheid, Wageningen Universiteit.


Wil je bij uitreiking van de Jaarprijs Goede Voeding 2019 aanwezig zijn? Kom dan naar het Food Future Event op 9 april. Daar is ook een interessant programma te volgen over voedseltransitie met onder andere een keynote van staatssecretaris Blokhuis van het ministerie van VWS.