Productverbetering op Food Future Event: van Honig tot Peijnenburg

Den Bosch, 6 februari 2017 16:15 | Dionne Irving

Minder zout, minder suiker, geen E-nummers. Hoe dat te bereiken zonder smaakverlies is één van de belangrijkste thema’s van de foodindustrie en daarom ook op het Food Future Event.

Eind januari presenteerde het RIVM het rapport ‘Wat ligt er op ons bord?Als het aan het RIVM ligt, moet die aanpak worden gericht op een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke producten en minder suikerhoudende en alcoholische dranken. 

Op de onlangs gehouden internationale zoetwarenbeurs was minder suiker, minder vet en een clean label ook zeer populair. Dit sluit aan bij de consumententrend naar gezondere voeding.

 

Productverbetering bij Honig

Honig, onderdeel van KraftHeinz, wilde achterhalen welk beeld consumenten hebben van natuurlijkheid en gezondheid in relatie tot Honig. Maar ook in welke mate clean label voor hen een toegevoegde waarde oplevert. Respondenten bleken gezondheid, natuurlijkheid en voedingswaarde steeds belangrijker te vinden. De positieve claim ‘Met natuurlijke ingrediënten’ kwam als winnaar uit de bus, terwijl negatieve geformuleerde claims als ‘Zonder smaakversterkers’ lager scoorden.

 

Dit was het startschot voor het bedrijf om 35 producten onder de loep te nemen en waar mogelijk de E-nummers te verwijderen uit de maaltijdmixen.  Het bedrijf investeerde 2,5 jaar de tijd in het verbeteren van de samenstelling van de mixen.

 

Hoe ze dat hebben gedaan en wat ze hebben geleerd van het traject vertellen Trix van der Vleuten, marketing manager en Arjan Jongkees, hoofd R&D tijdens de plenaire sessie van het Food Future Event op 23 maart.

 

Samen producten verbeteren

Het uitgebreide traject dat Honig inzette om de maaltijdmixen te verbeteren, is een voorbeeld van hoe productverbetering kan worden aangepakt. In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling kijken bedrijven, horeca, retail, cateraars en de overheid samen hoe ze  samen gezondere producten kunnen ontwikkelen. Henrieke Crielaard binnen het CBL verantwoordelijk voor de uitvoering van de afspraken van het Akkoord is enthousiast over het samenwerkingsverband.

 

Ze zal de voortgang melden in de sessie: Productverbetering, Beleid. Andere sprekers over productverbetering zijn Letteke Boot van het ministerie van VWS, Rene Groen, directeur van Peijnenburg en Richard van der Kruijk, algemeen secretaris van de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie.

 

Bekijk het hele programma van het Food Future Event

Schrijf u direct in (en profiteer van een vroegboekkorting van 100€ tot 1 maart)

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X