PLUS introduceert duurzame Omegabaars met omega 3-vetzuren

Kruishoutem, 11 januari 2018 11:28 | Amy Berentsen

De ecologische viskwekerij Aqua4C in het Belgische Kruishoutem kweekt een duurzame baars. De vis groeit in hemelwater, eet uitsluitend vegetarisch voedsel en bevat omega 3-vetzuren. De Omegabaars is vanaf volgende week in Nederland exclusief verkrijgbaar bij alle PLUS supermarkten.

''Ik ben heel blij met deze vis van dichtbij. Onze klanten kopen steeds meer vis. Wij houden van goed eten en vinden het belangrijk dat consumenten kunnen genieten van lekkere, verantwoorde, verse vis'', aldus Eric Leebeek, commercieel directeur van PLUS.

Te weinig vis

In Nederland eten we nauwelijks baars en volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum te weinig vis, vertelt Stijn van Hoestenberghe, bioloog en oprichter van Aqua4C. Hij wil hier graag verandering in brengen: ''De vis smaakt goed en is door zijn stevige structuur makkelijk te bereiden. Je kunt hem bakken, braden en zelfs rauw eten.''

Omega3-vetzuren

''Daarnaast is de vis rijk aan Omega 3-vetzuren. 100 gram gefileerde Omegabaars bevat ruim 2 gram Omega 3-vetzuren. Dat is vergelijkbaar met makreel en significant meer dan andere witvis, zoals tilapia die bijvoorbeeld maar 0,1 gram Omega 3-vetzuren bevat.''

Plantaardig dieet

De baars zwemt in kweekbakken die gevuld zijn met hemelwater en krijgt voeding die bestaat uit plantaardige producten zoals granen, zeewier en oliehoudende zaden.

De viskwekerij gebruikt de restwarmte van naastgelegen tomatenserres om het water van de vissen op temperatuur te houden. Het afvalwater van de vissen wordt extra gezuiverd in een rietveld en schoon teruggegeven aan de natuur of gebruikt als meststof voor tomaten van de naastgelegen tomatenkweker. 

Significant duurzamer

''Deze optelsom van innovaties maakt de vis significant duurzamer dan iedere andere vis’, aldus Hoestenberghe. ‘Bovendien zijn relatief weinig transportkilometers nodig om de vis in het schap van de PLUS supermarkten te kunnen presenteren.''