Open brief aan Commissie over opstellen voedingsprofielen

Europa, 19 mei 2017 08:00 | Milja Ligtermoet

Vijf grote levensmiddelenproducenten, hebben samen met drie gezondheids- en consumentenorganisaties, een open brief aan de Europese Commissie gezonden, waarin zij oproepen om snel te komen met een voorstel voor de vaststelling van voedingsprofielen.

In de claimsverordening (Verordening EG nr. 1924/2006) staat dat de Commissie deze voedingsprofielen uiterlijk op 19 januari 2009 had moeten opstellen. Voedingsprofielen zouden ervoor moeten zorgen dat er geen claims meer gemaakt kunnen worden over levensmiddelen die veel suiker, vet of zout bevatten. Tot op heden zijn ze echter nog niet vastgesteld, eerdere discussies hierover liepen steeds op niets uit.

In een open brief aan de Europese Commissie stellen de partijen dat de EU actie moet ondernemen in de strijd tegen obesitas, waar daar mogelijkheden voor zijn. Het ontbreken van voedingsprofielen betekent dat de huidige claimswetgeving al jaren niet compleet is. Deze situatie is onhoudbaar en moet ze snel mogelijk aangepast worden, zo staat in de brief. 

De brief is ondertekend door de: European Consumer Organization (BEUC), Danone, European Heart Network (EHN), European Public Health Alliance (EPHA), Nestlé, PepsiCo, The Coca-Cola Company en Unilever.

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X