Nieuwe Europese wetgeving voor etikettering producten

Deventer, 1 juni 2018 13:24 | Coen Dros

Vanaf 1 april 2020 zullen fabrikanten de herkomst van ingrediënten op het etiket van hun producten moeten vermelden, mits het ingrediënt een andere herkomst heeft dan het product. Dit blijkt uit nieuwe wetgeving die de Europese Commissie deze week bekend maakte.

De nieuwe wetgeving is een aanvulling op de Food Information to Consumers regelgeving (FIC; Wet Voedselinformatie), die voor meer transparantie voor de consument moet zorgen.

FIC-regelgeving

De FIC-regelgeving ging in op 13 december 2014 waarbij er nog niet op alle regelgeving concrete afspraken waren gemaakt. Zo ook niet over de herkomstinformatie van ingrediënten. Die concrete afspraken zijn er nu dus wel; fabrikanten moeten vanaf 1 april 2020 de herkomst van ingrediënten op het etiket van hun producten vermelden, mits het ingrediënt een andere herkomst heeft dan het product.

Belangrijkste veranderingen

De FIC-regelgeving bestaat uit een samensmelting van twee richtlijnen: ‘Labelling, presentation and advertising on foodstuffs’ en ‘Nutrition labelling for foodstuffs’ samengevoegd tot één wetgeving. 

En daarbij kwamen belangrijke veranderingen:

  • Verbeterde leesbaarheid van informatie op het etiket (minimale lettergrootte voor verplichte informatie);
  • Een duidelijkere en geharmoniseerde presentatie van allergenen voor voorverpakt voedsel in de ingrediëntenlijst;
  • Verplichte allergeneninformatie voor niet-voorverpakt voedsel, ook in restaurants en cafés;
  • Verplichte vermelding  van bepaalde voedingsinformatie voor de meerderheid van voorverpakt, verwerkt voedsel;
  • Verplichte herkomstinformatie voor vers vlees van varkens, schapen, geiten en pluimvee;
  • Online verkoop, verkopen op afstand of kopen in een winkel krijgen dezelfde etiketteringsvereisten;
  • Vermelding op het etiket van nanomaterialen in de ingrediënten;
  • Specifieke informatie over de herkomst van plantaardige geraffineerde oliën en vetten;
  • Versterkte regelgeving om misleidende praktijken te voorkomen;
  • Aangeven vervangende ingrediënten voor substituten;
  • Duidelijke aanduiding van ‘formed meat’ of ‘formed fish’;
  • Duidelijk aanduiding van ontdooide producten

Food Law Event 21 juni

Meer horen over dit onderwerp kan op het Food Law Event op donderdag 21 juni. Bekijk het gehele programma van het Food Law Event hier. Of meld u direct hier aan.