NVWA waarschuwt voor giftige vetverbrander uit illegaal circuit

Den Haag, 24 november 2017 10:31 | Sophie Laemers

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de giftige stof DNP in voedingssupplementen op de Nederlandse markt. Het door bodybuilders gebruikte stofje kan erg schadelijk zijn voor de gezondheid, meldt de NVWA.

2,4-dinitrophenol (DNP) staat ook bekend onder namen zoals Dinosan, Dnoc, Solfo Black, Nitrophen, Aldifen en Chemox. DNP is een chemische stof die ooit in de Verenigde Staten diende als medicijn voor de behandeling van obesitas.

Schadelijke effecten

Een inname van één tot drie gram per dosis kan zelfs dodelijk zijn. Bij lagere doseringen heeft DNP nadelige effecten, meldt de NVWA. Huiduitslag, cataract (staar) en effecten op hart en bloedvaten en het zenuwstelsel zijn mogelijke bijwerkingen.

Chinese pakketten

De douane op Schiphol trof vorige week zeven pakketten met DNP aan uit Hongkong. De pakketpost was bestemd voor zeven verschillende afnemers. In totaal vond de douane vier keer een kilo DNP en enkele honderden DNP-capsules.

Misleidende etikettering

De NVWA voerde onderzoek uit naar de geadresseerden van de pakketten. Hieruit blijkt dat DNP wordt gebruikt voor de productie van voedingssupplementen. De producten hebben bij import vaak misleidende etiketten zoals limonade-, chocolade-, of meloenpoeder.

Bodybuilders

Een aantal partijen bevatte anabole steroïden. Dit wekt het vermoeden bij de NVWA dat de pakketten bestemd zijn voor sportscholen. Bodybuilders zouden de stof kunnen gebruiken om de onderhuidse vetlaag te verminderen. Ook bleek uit onderzoek van rioolwater dat DNP in Nederland gebruikt is. Verhoogde concentraties DNP in het rioolwater werd gevonden rondom bodybuildingswedstrijden.

Melding

De NVWA vermoedt dat de verhandeling en levering van DNP-producten via het illegale circuit gebeurt. De autoriteit roept op om illegale verkoop van middelen die de giftige stof DNP bevatten, te melden.

Illegale afslankmiddelen

In Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk was dit jaar sprake van een aantal ernstige ziekenhuisopnames als gevolg van het gebruik van DNP. De NVWA waarschuwde in 2015 ook voor DNP. Vermoed werd toen dat DNP werd verwerkt in illegaal verkrijgbare afslankmiddelen.