NVWA controleert of fipronil ook in kippenvlees zit

Utrecht, 8 augustus 2017 15:02 | Dionne Irving

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert of er ook fipronil in kippenvlees is terecht gekomen.

Dit meldt het AD.

Het gaat om pluimveehouders die kippen houden voor de eieren én kippen voor het vlees én een bezoek hebben gehad van Chickfriend, de bewuste leverancier van het bloedluisbestrijdingsmiddel waar het verboden biocide fipronil in voorkwam.

Volgens de woordvoerder van de NVWA is de kans klein dat de stof in het vlees zit, maar wordt het toch onderzocht. Het gaat om een voorzorgsmaatregel. Mocht er fipronil in het vlees voorkomen, hoeft er geen waarschuwing afgegeven te worden, meldt de autoriteit. "Het gaat om vlees dat bij geblokkeerde pluimveehouders is." Het is nog geen handvol bedrijven die gecontroleerd moeten worden, vertelt de voorzitter van de vakgroep pluimveesector van de LTO aan de krant. Er zijn niet veel bedrijven die zowel leghennen als vleeskippen houden.

Mogelijk ook besmette eieren in andere landen

De besmette eieren zijn in meerdere landen aangetroffen. In Nederland, België en Duitsland zijn besmette eieren teruggehaald. De Europese Unie heeft ook de voedselveiligheidsautoriteiten in Frankrijk, Groot-Brittannië, Zweden en Zwitserland laten weten dat er mogelijk besmette eieren het land in zijn gekomen. Zelfs in Hong Kong zijn besmette eieren afkomstig uit Nederland gedetecteerd.

Toezicht schiet tekort

Ook de brancheorganisatie voor professionele plaagdiermanagementbedrijven NVPB reageert op het fipronilschandaal. In Nederland is het wettelijk verplicht om een diploma te hebben voor het toepassen van biociden voor plaagdierbeheersing, zegt de voorzitter van de NVPB op hun website.

Volgens de organisatie schiet het overheidstoezicht op de vakbekwaamheid van professionele plaagdierbeheersers tekort. “Als sector voorzien wij meer excessen wanneer overheidstoezicht niet borgt dat plaagdierbeheersing op professionele wijze wordt uitgevoerd”, aldus Dio Naaktgeboren, voorzitter van de NVPB.

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X