NVWA: Industrie moet aan de slag met adviezen Taskforce Voedselvertrouwen

Utrecht, 13 maart 2017 10:21 | Hans Damman

Wil de NVWA in het kader van ketenborging.nl met haar toezicht daadwerkelijk rekening gaan houden met certificaten van erkende schema's, dan moeten fabrikanten niet achterover leunen, maar de adviezen van de Taskforce Voedselvertrouwen gaan opvolgen.

Hans Beuger en Anne de Graaf van de NVWA geven deze waarschuwing in het artikel “Industrie aan zet met ketens borgen” uit VMT 3, een themanummer over voedselveiligheidsstandaarden en integriteit. Zij doelen daarmee onder andere op het verkorten van ketens, beter informatieuitwisseling in de keten en het melden van verdachte partijen en fraude aan elkaar en aan de NVWA.

 

Erkenning Ketenborging.nl is begin

Nu in fase een de eerste schema’s door de NVWA zijn erkend, dat wil zeggen dat deze voldoen aan de criteria van de Taskforce Voedselvertrouwen, gaat de NVWA in fase twee onderzoeken of en hoe bedrijven met een dergelijk certificaat (BRC, IFS en FSSC) met minder toezicht toe kunnen.

 

De NVWA laat daarbij steeds meer de risico’s die zij in de ketens waarneemt, meewegen. Hoe minder risico’s de voortbrengingsketen in zich bergt, des te sneller en verder zal de NVWA haar toezicht verlagen. Ketens moeten korter, maar ook moeten producten van minder leveranciers worden betrokken. Voor dit laatste staat de hamburger symbool.

 

Gedragscode onvoldoende gedragen

Beuger uit in het artikel ook indirect kritiek op de (concept) Gedragscode Levensmiddelenketen voor voedselveiligheid en productintegriteit, één van de afspraken uit de Taskforce Voedselvertrouwen.

“Je verwacht dat brancheorganisaties daarmee hun achterban op zijn minst een impuls, een signaal willen geven: zo kijken we hiertegen aan, dat zou er in onze ogen moeten gebeuren.”

 

Zijn collega De Graaf zou daarnaast zien dat de sector zich meer inspant dat alle bedrijven zich bij een brancheorganisatie aansluiten. “Het is wel hun sector waarvan het imago op het spel staat.”

 

Intrekken certificaten en accreditatie

Beuger en De Graaf willen dat informatie veel beter door de gehele keten wordt gecommuniceerd. Zo ook het intrekken van een certificaat of accreditatie. “Een schorsing kan enorme gevolgen hebben en roept op zijn minst allerlei vragen op. Belangrijk is of de borging van de gehele keten door een schorsing wel/niet in gevaar komt.”

 

Gevraagd naar hoe zij de schorsing van de accreditatie van, Lloyd’s eind vorig jaar hebben ervaren, laten beiden merken over de communicatie ontevreden te zijn. Dit, maar ook het intrekken van een certificaat door een schema-eigenaar, moet breed bekend worden gemaakt.

 

Beuger: “Op ketenborging.nl zou hiervoor een alarmfunctie moeten worden ingebouwd.” Deze site zou ook veel gebruikersvriendelijker moeten worden, zodat een afnemer snel en eenvoudig kan zien of zijn toeleverancier waarvoor gecertificeerd is.

 

Vervolg op Food Future Event

Op het Food Future Event is ketenborging een van de onderwerpen die zullen worden besproken en bediscussieerd. Zo zal Ria Westendorp, hoofd Toezichtsonwikkeling bij de NVWA een inleiding verzorgen getiteld: “Geaccepteerde systemen op ketenborging.nl en hoe nu verder?

 

Andere sprekers zijn onder andere Stephan Tromp directeur IFS, Aldin Hilbrands, Technical Director, FSSC 22000 en Anita Scholte op Reimer, bestuurslid en vicechair van GFSI. Het Food Future vindt 23 maart in Den Bosch plaats. Deelnemers  krijgen uitgebreide gelegenheid om met de sprekers te debatteren.

 

  • ijsbrand velzeboer

    13 mrt 2017 12:56:19

    Prima om de schemahouders van voedselveiligheidssystemen te accepteren. Wie ziet erop toe dat zij zich aan hun eigen voorschriften houden? Ik doel op de onaangekondigde audits. Deze worden soms noodgedwongen overgeslagen wegens een tekort aan auditoren.
    En wie beoordeelt de integriteit van de schemahouders? Hier valt best wel eens iet op aan te merken. De RvA heeft er jaren over gedaan eer Lloyds geschorst werd in 2016 voor ISO naar aanleiding van de Odfjell affaire die in 2012 reeds speelde.

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X