Minder verontreiniging kippenvlees pluimveeslachthuizen

Den Haag, 17 februari 2017 13:03 | Dionne Irving

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit treft minder verontreiniging aan op kippenvlees in pluimveeslachthuizen na intensievere inspecties sinds 2015. Maar uit die inspecties blijkt ook dat de bedrijven hun procesbeheersing nog serieus moeten verbeteren. Ook blijft het dierenwelzijn op onderdelen zorgen geven.

In 2015 startte de NVWA met een risicogerichte en meer uniforme wijze van controleren bij de 18 grote pluimveeslachthuizen. Sindsdien neemt de NVWA dagelijks bij ieder groot pluimveeslachthuis meerdere omvangrijke steekproeven. 

 

Bij meer dan 90 % van die steekproeven werd het afgelopen jaar geen enkele verontreiniging aangetroffen op het kippenvlees dat de koeling in gaat. Eerder was dit bij 74 % het geval.

 

Naleving regels dierenwelzijn moet beter
 

Ondanks deze vooruitgang zijn er ook nog veel verbeteringen nodig. Dat maken de controles die toezichthoudend dierenartsen van de NVWA op risico-onderdelen uitvoeren duidelijk. Het gaat dan met name om het reinigen en ontsmetten van vervoersmiddelen, het schoon houden van bedrijfsruimten en apparatuur en om de persoonlijke hygiëne van het personeel. 

Ook de naleving van de regels voor dierenwelzijn moet beter. Aandachtspunten zijn het uitladen, het kantelen van kratten en de waterbadbedwelming.

 

Zelf verantwoordelijk

Slachthuizen zijn zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Pluimveeslachthuizen zijn hier bewuster mee bezig sinds de start van het strengere toezicht van de NVWA. Maar de organisatie heeft de indruk dat sommige pluimveeslachthuizen hun personeel vooral inzetten op herstellen van geconstateerde tekortkomingen, waardoor de aandacht voor andere punten verslapt.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X