Minder suiker in chocola. Welke opties zijn er?

Frankfurt, 4 december 2017 14:07 | Sophie Laemers

Barry Callebaut heeft een toolbox ontwikkeld om de hoeveelheid suiker in chocolade te verminderen zonder in te leveren op smaak.

De Zwitserse chocoladefabrikant presenteerde zijn vijf oplossingen voor suikerreductie op de onlangs gehouden Food Ingredients Europe (FiE) in Frankfurt. Barry Callebaut is naar eigen zeggen sinds 2007 bezig met nieuwe formules voor zijn chocolade.

“We ontwikkelden een toolbox van suikervervangingstechnologieën voor klantspecifieke ontwikkelingen en beschikken over een compleet aanbod van chocolade- en vullingrecepten. Deze bevatten ofwel minder suiker ofwel geen toegevoegde suiker”, legt Leen Allegaert, hoofd van het innovatieprogramma ‘Wholesome choice’ van Barry Callebaut uit.

Tijdens de beurs vertelde Allegaert dat de vragen van klanten naar formuleringen met minder suiker de laatste paar jaar flink zijn toegenomen. “In het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten zijn er wijzigingen in de guidelines waardoor de aandacht voor het verminderen van suiker is toegenomen.”

Suikerreductie met voedingsvezels

Barry Callebaut geeft zijn eerste oplossing prijs: suikervermindering met minstens 30% door chocolade te mixen met voedingsvezels. Volgens de chocoladefabrikant heeft de chocolade met voedingsvezels een gebalanceerd smaakprofiel en is het goed bewerkbaar en gemakkelijk verteerbaar.

Suikervervangers

Barry Callebaut biedt daarnaast een reeks recepten aan zonder toegevoegde suiker. Een oplossing voor chocolade zonder toegevoegde suikers ligt in het gebruik van maltitol als suikervervanger.

Maltitol staat bekend als laxerend bij overmatig gebruik. Wie het laxerende effect van maltitol wil vermijden, kan chocolade met maximaal 10% maltitol, stevia en een vezelmix met onder andere inuline consumeren. Deze suikerreductievariant heeft Barry Callebaut sinds 2009 gepatenteerd.

Suikervrije oplossing

Voor degenen die suiker helemaal uit het dieet bannen heeft de chocoladefabrikant één oplossing voor suikervrije chocolade: een combinatie van maltitol en stevia.

Hulp bij suikervermindering

Als laatste optie geeft Barry Callebaut aan dat het voor chocoladeproducenten een optie is het suikergehalte in chocolade jaar na jaar te verminderen met 10-20%, zonder polyolen toe te voegen. Hiervoor biedt Callebaut ondersteuning aan chocoladeproducenten met productherformuleringen en adviezen over regelgeving.