Makers E-nummergids: 'Meer additieven gevaarlijker dan gedacht'

Bilthoven, 8 november 2017 11:12 | Sophie Laemers

De omstreden E-nummergids ‘Wat zit er in uw eten?’ uit 2007 is herzien. Ten opzichte van de vorige uitgave zijn volgens de schrijvers inmiddels 36 additieven verboden en 24 andere E-nummers mogen niet meer in de voeding van zwangere vrouwen en baby’s tot 4 maanden voorkomen.

Het gidsje ‘Wat zit er in uw eten’, dat in 2007 voor het eerst uitkwam, is bekend bij veel consumenten. Het is een bewerking van Will Jansen naar het een Frans gidsje van Corinne Couget. Volgens de auteurs worden in het boekje ‘schokkende feiten’ over E-nummers in voeding beschreven en toegelicht. Zo moet bijvoorbeeld het door EFSA veilig verklaarde aspartaam het ontgelden: "Het is puur gif met een lijst van bijwerkingen die variëert van lichte hoofdpijn tot hersentumoren", aldus de auteur.

Verstoppertje

De auteurs stellen in de nieuwe editie –waar ook een app van is verschenen- ook dat de voedingsindustrie doet aan ‘verstoppertje spelen’. “Zodra voedingsproducenten merkten dat mensen bang waren voor E-nummers, lieten ze die weg. Ze melden nu bijvoorbeeld alleen nog dat een product stabilisatoren, emulgatoren of kleurstoffen kan bevatten. Zo  wordt het verkapte gebruik van het gewraakte mononatriumglutamaat (E621) in allerlei gisten geduid”, aldus de schrijver. Overigens is ook E621 door de EFSA veilig bevonden in een maximale dagelijkse hoeveelheid van 30 mg/kg lichaamsgewicht.

Minder gevaarlijk

Het is overigens niet alleen maar kommer en kwel met E-nummers volgens ‘Wat zit er in uw eten?’. Een flink aantal E-nummers is nu als minder gevaarlijk gewaardeerd. “Maar bijna evenveel additieven zijn, bij nader onderzoek, toch gevaarlijker gebleken dan bij de vorige versie. Het gaat hierbij niet alleen om de dagelijkse maximale hoeveelheid die ons lichaam kan verdragen, maar ook om de stapeling van jarenlange inname en om de nauwelijks onderzochte mix van al die chemische stoffen”, zegt de schrijver. De E-nummers zijn aangegeven in het gidsje met groen, oranje en rood. Groen is veilig, oranje staat voor oppassen en rood voor vermijden.

Onnodige angst

Wetenschappers noemen de gids ‘onnodige bangmakerij’. Zij zijn van mening dat alle E-nummers veilig zijn, aangezien deze door Europa zijn goedgekeurd. De uitgever van de gids vindt dat standpunt bedenkelijk en stelt dat de meeste onderzoeken zijn betaald door de voedingsindustrie. "Er is geen onafhankelijk onderzoek gedaan naar de veiligheid van een additief. Om dit vast te kunnen stellen zou je honderdduizend mensen gedurende tien jaar aan een gerandomiseerd klinisch experiment moeten onderwerpen. En dat doet niemand”, aldus uitgeverij Bouillon.

Discussie

De discussie rondom de E-nummers is reeds jaren aan de gang. De angst en twijfel bij consumenten wordt gevoed door publicaties zoals ‘Wat zit er in ons eten?’. Fabrikanten kiezen er steeds vaker voor om matig om te springen met het gebruik van E-nummers of ‘clean label’ te gaan produceren. Een van de voorbeelden daarvan is KraftHeinz dat eind 2016 de producten van Honig zonder E-nummers op de markt bracht.

Tegengeluid

Microbioloog en NRC-columnist Rosanne Hertzberger probeerde vorig jaar een tegengeluid te laten horen met haar boek ‘Ode aan de E-nummers’ waarin ze de achtergrond achter de goedgekeurde hulpstoffen uitlegt. Volgens haar maakt de voedingsmiddelenindustrie het zichzelf bij productherformulering onnodig moeilijk wanneer er een clean label strategie wordt gekozen. Het maatschappelijke debat rondom voedsel wordt volgens haar momenteel teveel beheerst door foodbloggers, zelfbenoemde health coaches en foodies die geen of weinig meer vertrouwen lijken te hebben in wat de voedingsmiddelenindustrie hen voorschotelt. Alles wat riekt naar wetenschap lijkt bij voorbaat verdacht. E-nummers, conserveermiddelen en überhaubt bewerkte voedingsmiddelen staan bij een groeiende groep consumenten in een verdomhoekje. Techno- en chemofobie noemt Hertzberger dat. "Ik zie de angst voor e-nummers als hetzelfde wantrouwen die ook de populisten in Nederland heeft groot gemaakt, de winst van Trump veroorzaakte en de Brexit in gang zette", vertelt Hertzberger in een eerder interview met VMT.

iPhone app e-nummers

De Consumentenbond heeft overigens ook een uitgebreid advies over E-nummers. Een video daarover hieronder:

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X