Landelijke maatregelen ophokplicht ingetrokken

Den Haag, 20 april 2017 15:00 | Jael Lambers

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft bijna alle ophok- en afschermmaatregelen ingetrokken. Hygiënemaatregelen blijven van kracht.

Volgens de deskundigengroep dierziekten zijn de maatregelen niet langer noodzakelijk. De laatste besmette wilde watervogel werd gevonden op vijftien maart dit jaar.

Afname vogelgriep zichtbaar

In de omringende landen Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België is een afname van vogelgriep zichtbaar. Vogelgriepdeskundigen hebben op basis van deze gegevens een nieuwe risicoinschatting gemaakt, waardoor het besluit is genomen dat bijna alle landelijke maatregelen ingetrokken kunnen worden.

Staatssecretaris Van Dam is opgelucht dat de uitbraken beperkt konden blijven. “Gelukkig dat het risico op de verspreiding van vogelgriep volgens de deskundigen zodanig is afgenomen dat ik bijna alle maatregen heb kunnen opheffen. Helaas waren de maatregelen lange tijd noodzakelijk. Maar ik ben opgelucht dat het aantal uitbraken beperkt is gebleven.”

Hygiënemaatregelen

Alleen de hygiënemaatregelen voor het betreden van de stal en het erf blijven van kracht. Deze maatregelen verkleinen het risico op allerlei ziektes in de stallen.

Laatste uitbraak

Op 23 maart vond de laatste uitbraak plaats bij een hobbyhouder. De laatste uitbraak bij een commercieel pluimveebedrijf ontstond op 25 december in 2016. Door de vogelgriep moesten in vijftien bedrijven in totaal 727.500 vogels geruimd worden, waaronder 503.000 kippen.

De landelijke maatregelen hebben ruim vijf maanden geduurd.

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X