Kamer en Belgen woest, NVWA ontkent achterhouden informatie fipronil (video)

Den Haag, 9 augustus 2017 19:39 | Maurice de Jong

De Tweede Kamer eist opheldering van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) over het verzwijgen van informatie over de fipronil-affaire. Al in november 2016 zou de Nederlandse voedselwaakhond weten van fipronil-gebruik bij pluimveehouders, zo maakte het Belgische kabinet bekend.

De Belgische regering baseert zich op twee memo’s van de NVWA uit waaruit dit zou blijken. Minister Ducarme van Landbouw zegt tegen de NOS dat Nederland België niet op de hoogte heeft gesteld van de problemen met fipronil. Het Belgische voedselagentschap FAVV geeft in een rapport aan per toeval in het bezit te zijn gekomen van twee memo’s van de NVWA aan het ministerie van EZ.

Fipronil

“Uit deze nota's blijkt duidelijk dat Nederland al vanaf eind 2016 op de hoogte was van de problematiek van fipronil en het gebruik ervan in de Nederlandse pluimveesector en op legbedrijven in het bijzonder", zo meldt het rapport. De memo’s staan op de Twitterpagina van een NOS-verslaggever.

Partij van de Dieren

Dat de NVWA mogelijk al in november op de hoogte was van de problemen met fipronil wekt de woede van de Kamer. De Partij van de Dieren wil volgende week een debat over de fipronil-affaire en roept Kamerleden terug te komen van het zomerreces. ‘Het lijkt er sterk op dat het kabinet informatie heeft verzwegen”, reageert Kamerlid Esther Ouwehand fel in de Telegraaf. Ook VVD, D66, CDA en Christenunie eisen via schriftelijke vragen duidelijkheid van het kabinet.

NVWA ontkent

De NVWA zegt bij monde van inspecteur-generaal Rob van Lint niets verkeerd te hebben gedaan. Van Lint: “In november kregen we een signaal dat kippenstallen mogelijk werden schoongemaakt met fipronil. Dat signaal hebben we toen serieus opgepakt, maar er was geen aanleiding om te denken dat er iets met de eieren was.”

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X