Hugo Pol uitgeroepen tot Kwaliteitsmanager Food 2017

Amersfoort, 1 december 2017 17:09 | Hans Damman

Hugo Pol, Group QA-manager bij Vion, is gekozen tot Kwaliteitsmanager Food 2017. De jury maakte dit donderdag tijdens het VMT Food Safety Event in Amersfoort bekend. “Maar het was een close call met Maartje Vullings van Fruitmasters”, aldus jury voorzitter Elize Hulscher. “Beiden zijn kanjers waar de sector trots op mag zijn.”

Eén jurypunt of minder dan 40 publiekstemmen hadden er voor kunnen zorgen dat bij Fruitmasters de vlag uit kon. Zo dicht zat de einduitslag, een optelsom van juryoordeel (2/3) en publieksstem (1/3; 1451 stemmen), van beide genomineerden bij elkaar.

 

Twee winnaars

Even heeft de jury donderdagmorgen zelfs nog overlegd om beide genomineerden tot winnaar uit te roepen, maar het reglement stond dat niet toe. Hulscher noemde beide genomineerden dan ook “twee kanjers van kwaliteitsmanagers die voor vele beroepsgenoten een voorbeeld functie vervullen.”

 

Maartje Vullings

Het juryrapport vermeldt dat Maartje een belangrijke rol speelt in het stimuleren van kwaliteitsbewustzijn in de gehele organisatie en heeft door haar projecten kwaliteit, voedselveiligheid en duurzaamheid op een hoger plan gebracht. Daarbij is veel aandacht voor de gehele keten, van fruitteler tot consument.

 

“Ik ben iemand die de afgelopen acht jaar bij Kwaliteit van het brandjes blussen is doorgegroeid naar preventiemedewerker en heb sinds kort een vaste plaats in het MT. Mijn kracht is dat ik bij medewerkers op de werkvloer zelf met ideeën laat komen, bij henzelf het bewustzijn laat creëren die met de gehele organisatie worden gedeeld.”

 

Hugo Pol

Vergelijkbare woorden had de jury voor Hugo Pol. Zijn projecten in de runder- en varkensvleesketen spitsen zich vooral toe op productintegriteit en voedselveiligheid. Als voorbeeld noemde hij het ontwikkelen van het Vion integriteitssysteem dat inmiddels ook is gecertificeerd en uitgerold naar Duitsland.

 

“Het is wel een heel prettig gevoel te weten dat dit soort mensen de kwaliteit bewaken van ons vlees en fruit. Dat we zeker kunnen zijn dat wat we zien dat het dat ook is en ook veilig kunnen eten”, aldus Hulscher. “Zij zijn ook een mooi voorbeeld voor al die kwaliteitsmanagers die nog steeds aan het vechten zijn om hun rol en positie in de eigen organisatie te krijgen.”

 

Kwaliteitsmanager wel of niet in MT?

“Wat vinden beide genomineerden van de eerdere discussie over of je als kwaliteitsmanager wel of niet in het MT moet zitten”, vroeg een deelnemer in de zaal. Hij doelde daarmee op een reactie van dagvoorzitter Simone Hertzberger op de presentatie van Hanneke Vriend.

 

Vriend presenteerde als lid van de NNK/VMT-werkgroep de resultaten van een vervolgonderzoek naar de rol en positie van kwaliteitsmanagers in levensmiddelenbedrijven. NNK ziet de kwaliteitsmanager graag in het MT, Hertzberger gaf aan dat altijd bewust niet te hebben gewild.

 

De discussie die zich daarna ontwikkelde tussen genomineerden en zaal leverde op dat de plaats in het MT op zich niet zaligmakend is, wel dat de kwaliteitsmanager tijdig wordt gekend en geraadpleegd door het MT. “Als MT-lid ben je altijd wel vanaf het allereerste moment bij een onderwerp betrokken en hoor je alle ontwikkelingen en nieuwe ideeën waar je anders zelf meer naar op zoek moet.”

 

Reactie winnaar

“Ik voel mij vereerd en zie deze prijs als een bekroning op alle activiteiten om de voedselintegriteit en –veiligheid in onze organisatie en richting de consument waar we dat alles voor doen”, aldus Pol in zijn reactie. “Graag wil ik mijn collega’s bedanken en ook Maartje voor het samen optrekken voor deze prijs.”

 

“Ik vond het leuk dat dit keer ook het publiek kon stemmen, dank voor hun stemmen. Ik heb erg veel positieve reacties gehad op mijn nominaties. Dat heeft mij wel verrast. Iedereen bedankt voor hun steun en waardering.”