Hoe vervangt Unilever toegevoegde suikers in Calvé pindakaas light?

Rotterdam, 6 oktober 2017 10:19 | Sophie Laemers

Unilever vond een alternatief voor toegevoegde suikers in Calvé pindakaas light. Waarom konden deze niet eerder worden vervangen? Voedingsdeskundige Willeke Goossens en voedseltechnoloog Marco Dekker geven uitleg.

De verbeterde receptuur bevat resistent zetmeel. Het zetmeel wordt gewonnen uit maïs, vertellen Goossens en Dekker. 

 

Resistent zetmeel is een koolhydraat met een soortgelijke werking als fermenteerbare voedingvezels.

 

Unilever kon deze niet eerder toepassen als alternatief voor toegevoegde suikers, omdat ze simpelweg nog niet bestonden. “In de jaren 90 was het of vet, of suiker,” zo vertellen Goossens en Dekker van Unilever uit aan open platform Nederland Voedselland.

 

Toegevoegde suikers

De verbeterde receptuur kwam op de markt naar aanleiding van kritiek de afgelopen jaren op de hoeveelheid toegevoegde suikers. De Calvé pindakaas zou wel light zijn in vet, maar kwam qua calorieën (580 kilocalorieën per 100 gram) niet heel veel beter uit de verf dan de reguliere variant (664 kilocalorieën per 100 gram). Genoeg reden voor Unilever om te zoeken naar een alternatief voor toegevoegde suiker.

 

Voedselveiligheid

“We zochten naar iets wat zo min mogelijk calorieën levert. Water zou je idealiter gebruiken, maar dat gaat niet omdat de mogelijke groei van micro-organismen de productveiligheid negatief zou kunnen beïnvloeden,” zo vertellen Goossens en Dekker. Voedingsvezels zijn gezien de lage calorische waarde ideaal. Ze bevatten 2 kilocalorieën per gram (suikers daarentegen 4 kilocalorieën per gram).

 

De juiste vezel

Maar niet elke voedingsvezel bleek geschikt voor gebruik in de Calvé Pindakaas light. Veel verschillende soorten voedingsvezel passeerden de revue. Mondgevoel en textuur, daar liep het vaak op stuk.

 

“Ook als we wel een vezel hadden die aan die criteria voldeed, dan waren er vaak weinig of helemaal geen studies beschikbaar over wat de uitwerking was op het lichaam en dan met name bij kinderen,” aldus de twee ontwikkelaars.

 

Vezelrijke en veilige consumptie

Volgens Unilever is het niet nodig een maximale dagelijkse inname aan te geven. Calvé pindakaas kan veilig geconsumeerd worden door zowel volwassenen, als kinderen.

 

De nieuwe Pindakaas light bevat  23 gram vezels per 100 gram product. Dit is 17 gram meer dan in de vorige receptuur. De hoeveelheid suiker in de pindakaas light daalde van 7,3 gram naar 5,8 gram per 100 gram.


Of er nog andere producten aangepast gaan worden bij Unilever is niet bekend. “We werken al jaren hard aan de verbetering van de smaak en voedingswaarde van onze producten en zijn enthousiast over de recente verbetering van Calvé Pindakaas light. Wellicht dat deze voedingsvezels ook in de toekomst gebruikt gaan worden in andere producten.”

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X