Hertzberger: ‘Nieuwsbrief VoedselVeiligheid VMT solide basis voor vakkennis’

Deventer, 6 december 2017 08:00 | Willem-Paul de Mooij

De honderdste editie van de Nieuwsbrief VoedselVeiligheid is verschenen. Voor hoofdredacteur Simone Hertzberger een goed moment om even stil te staan bij de relevantie van de nieuwsbrief voor kwaliteitsprofessionals in food. Voor de gelegenheid zijn alle berichten in de honderdste nieuwsbrief voor iedereen te lezen op de VMT-site, ook voor niet-abonnees.

Noem het een verlaat Sinterklaascadeautje, maar voor één keer is het nieuws over voedselveiligheidsissues op VMT ‘open’ in te zien voor iedereen. Hoofdredacteur Hertzberger vindt het belangrijk dat een breder publiek kennis kan maken met de Nieuwsbrief VoedselVeiligheid die elke 2 weken digitaal verschijnt en tien keer per jaar ook in gedrukte vorm. “De Nieuwsbrief Voedselveiligheid richt zich namelijk op alle professionals in agri- en food in Nederland en Vlaanderen”, aldus Hertzberger.

 

Welke inhoud kunnen lezers verwachten in de Nieuwsbrief VoedselVeiligheid?

“De berichten geven een nationale maar vooral ook internationale kijk op voedselveiligheidsissues in het bedrijfsleven, bij overheden en bij consumenten. De ene keer gaat het over hygiëne-issues, een andere keer over hoe met E.coli besmette sojabonenpasta in de handel terecht kon komen.”

 

Wat is de relevantie voor de lezers? Hoe kunnen ze de kennis toepassen in hun eigen werk?

“Zij zijn deskundig en de verhalen in de Nieuwsbrief VoedselVeiligheid kunnen helpen hun kennis te vergroten. Ze kunnen de verhalen gebruiken als voorbeelden om argumenten kracht bij te zetten en te verduidelijken. Die sojabonenpasta was uit de verkoop genomen omdat er mensen doodziek door waren geworden, maar kon je een half jaar later nog bestellen bij Amazon.com. Daar kunnen we van leren zodat zoiets ons niet overkomt.”

 

Wat is een van de meest bizarre voedselveiligheidsissues die u zelf in de Nieuwsbrief VoedselVeiligheid de afgelopen jaren bent tegengekomen?

“De lijst is eindeloos. Er was een Egyptische minister van gezondheid die een uitbraak van diarree bij kleine kinderen weet aan onhygiënische moederborsten. Wat een onzin. Dode varkenskadavers in China die de rivier afdrijven, spijkers in aardappels in Canada, eindeloze Salmonella-besmettingen in rauwe noten in de VS, karamel-appels met Listeria door de lollystokjes, Listeria in consumptie-ijs, onbegrijpelijk hoe dat erin komt en een sterke toename hepatitis-E door varkensvlees, wat nepnieuws bleek te zijn.”

 

U bent jarenlang hoofd kwaliteit bij AH geweest. Hoe gebruikt u die kennis in het samenstellen van de Nieuwsbrief?

“Door voorzichtig te laten doorschemeren in de redactionele noten hoe een supermarktorganisatie en producent omgaan met veiligheid. In de redactionele noten staan soms ook uitgesproken meningen, gebaseerd op mijn ervaring. Die meningen laat ik ook reviewen door een redactielid. Zij fluiten mij slechts hoogst zelden terug. Overigens was tijdens mijn carrière bij Ahold de Nieuwsbrief VoedselVeiligheid voor mij de belangrijkste vakliteratuur.”

 

Wat is volgens u op dit moment de grootste uitdaging voor kwaliteitsmensen in de voedingsmiddelenindustrie de komende jaren?

“Omgaan met wat maatschappelijk gewenst wordt, versus wat wetenschappelijk de laatste stand van kennis is.”

 

Hoe kan de Nieuwsbrief Voedselveiligheid daar een rol in spelen?

“VoedselVeiligheid VMT wil helpen de kennis te vergroten en zo een solide basis vormen voor de lezers. Zodat deze overtuigd zijn dat ze juiste beslissingen nemen, juist voor de consument en voor hun werkomgeving.

Het gaat erom dat professionals met zelfvertrouwen kunnen werken, wetende dat je over de juiste kennis beschikt. Niet alleen over wat vlakbij huis speelt, maar ook wat verder weg in de wereld de onderwerpen zijn. Het gaat op het werk dan niet alleen meer over de theorie, maar deze kan worden gelardeerd met verhalen uit de praktijk.”

 

Maakt de nieuwsbrief de wetenschappelijke literatuur overbodig?

“Als professional in het bedrijfsleven hoef je niet al die wetenschappelijke literatuur door te spitten, VoedselVeiligheid lezen is genoeg. Je kunt op de inhoud vertrouwen, want ieder artikel is gereviewd door een van de uiterst deskundige redactieleden. Dat maakt discussies op het werk misschien makkelijker. Wij helpen meningen te vormen.”

Abonneer u hier op de Nieuwsbrief VoedselVeiligheid

Hieronder een video waar Simone Hertzberger kort ingaat op de inhoud van de Nieuwsbrief VoedselVeiligheid.

 

 


In deze nieuwsbrief: