Gepaneerde stukjes diepvrieskip veroorzaken opnieuw uitbraken

Ottawa, Canada, 5 december 2017 11:00 | Simone Hertzberger

Eind oktober 2017 vonden er in Canada twee recalls plaats van gepaneerde stukjes diepvrieskip die besmet waren met Salmonella en Staphylococcus aureus. Dit bericht maakt deel uit van de 100e Nieuwsbrief VoedselVeiligheid en is daarom eenmalig ook voor niet abonnees te lezen.

De eerste recall was van gepaneerde kip die was besmet met Salmonella Enteritidis. De Canadian Food Inspection Service (CFIA) ging over tot een recall van dozen met dit product omdat er ten minste twintig mensen met deze Salmonella waren geïnfecteerd.

Begin november 2017 werden opnieuw mensen ziek. Dit keer betrof het reepjes gepaneerde diepvrieskip van het merk Maple Leaf Foods besmet met Staphylococcus aureus. S. aureus produceerde toxine in het product en daardoor was een onbekend aantal mensen ziek geworden. De producent haalde ditzelfde product, maar met andere houdbaarheidscodes, in mei 2017 ook al uit de verkoop wegens besmetting met S. aureus.

Redactionele noot

In de lente van dit jaar werden in Canada ten minste twaalf mensen geïnfecteerd door gepaneerde kipstukjes besmet met Salmonella Enteritidis. In 2016 haalden diverse producenten diepgevroren gepaneerde kipproducten in Canada uit de verkoop nadat er minstens vijf mensen een infectie hadden opgelopen met Salmonella Enteritidis.

In de Verenigde Staten (VS) gingen eind november 2016 kant-en-klare diepvrieskipfilet, diepvrieskippenpoten en diepvrieskipstukjes uit de verkoop. Het ging om producten die al verhit waren, maar waarvan de autoriteiten vaststelden dat de verhitting niet voldoende had plaatsgevonden.

Eveneens in november 2016 was er in Japan een uitbraak door E. coli O157:H7. Vijftig mensen raakten besmet door het eten van gepaneerde koteletten die nog rauw waren.

Onduidelijke boodschap

Deze diepvriesproducten brengen een onduidelijke boodschap naar de consument. Het lijkt op het eerste gezicht door de plaatjes op de verpakking, dat ze al een keer zijn verhit, maar het gaat om rauwe producten.

Het incident zet vraagtekens achter de effectiviteit van het laatste element van de HACCP-principes van de Codex, namelijk productinformatie en consumentenbewustzijn. Consumenten zouden volgens deze principes voldoende kennis van voedingsmiddelenhygiëne moeten hebben om productinformatie te begrijpen.

Onderzoek naar effectiviteit van etiket

Dit soort incidenten leidde eerder tot onderzoek naar de bereidingswijzen van gepaneerde, niet voorverhitte diepvrieskipdelen. Het doel was ook om te beoordelen hoe de dagelijkse praktijk van degenen die een maaltijd bereiden, zich verhoudt tot de aanwijzingen op het etiket. De onderzoekers gebruikten video-opnamen en interviews. Hiermee wilden zij de verschillen duidelijk maken tussen de bedoelingen van consumenten en hun echte gedrag.

De conclusie was dat instructies op het etiket om veilig om te gaan met het product slechts een bescheiden invloed hadden op hoe consumenten de producten in de praktijk hanteerden. Het blijkt dat consumentengedrag afwijkt van wat men gewoonlijk denkt dat er in de keuken gebeurt.

De vraag is dan natuurlijk dat als etikettering niet voldoende helpt, wat dan wel?

Wetgeving in Europa

Dergelijke halffabricaten zijn vaak vleesbereidingen. Binnen Europa geldt hiervoor dat het product van de markt moet worden gehaald als er Salmonella wordt aangetoond. Ten aanzien van pathogene E. coli zijn er geen wettelijke regels, maar gelet op de eigenschappen hiervan, is er geen reden een andere strategie te volgen dan bij een Salmonella-besmetting.

Verhitten

De keuze in kant-en-klare producten wordt in de westerse wereld steeds groter. Gelukkig is er ook toezicht op de combinatie tijd/temperatuur in ieder HACCP-systeem van productiebedrijven, waar deze combinatie immers een van de CCP’s is.

Kant-en-klare vleesproducten zijn vrijwel altijd samengesteld uit kleinere delen waaraan vaak separatorvlees wordt toegevoegd. Dan zijn door en door verhitten en voorkómen van kruisbesmetting extra van belang.

Men zou kunnen besluiten dat niet goed verhitten voor consumptie vaak voorkomt bij het klaarmaken van gepaneerde rauwe kipstukjes. Dan zou dit product in de risicoanalyse moeten worden gezien als een Ready to Eat-product (RTE).


Bronnen:

Public Health Agency of Canada en de Canadian Food Inspection Service


Op de hoogte blijven van voedselveiligheidsissues wereldwijd? Abonneer u op de Nieuwsbrief Voedselveiligheid.